„V prosinci ministerstvo dopravy napojí centrální registr vozidel na základní registry, a to úspěšně. Pokud ne, tak z toho vyvodím osobní odpovědnost. Do té doby nechci a nebudu kandidovat do žádné funkce vedení LIDEM," řekl Dobeš v projevu k delegátům sněmu. Teprve po splnění svého slibu se případně více zapojí do chodu strany, třeba na regionální úrovni.

Problémy s centrálním registrem vozidel zmínil dnes ve svém projevu na kongresu své strany i předseda ODS a premiér Petr Nečas. Bylo podle něj chybou, že nefunkční registr sám hlasitě nekritizoval.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se v něm objevují problémy. Software pro nový registr dodala společnost ATS-Telcom Praha za 37 milionů korun bez výběrového řízení. Dobeš už kvůli němu odvolal z funkce náměstka a ředitele dvou odborů ministerstva. Právě kvůli novému programu prý trvá odbavování řidičů na úřadech pomalu.

Podle odborníků je hlavní problém v tom, že základní registry nejsou napojeny na registr vozidel. Kvůli tomu musí například úředníci ručně dopisovat některá data. Informace tak musí být ověřovány prostřednictvím sítě Czech Point.

Podle auditorů Ernst & Young měla dodavatelská firma ATS-Telcom na tvorbu aplikace, její vyzkoušení a proškolení necelé tři měsíce, neboť do poloviny letošního března připravovala pouze návrh. Odpovědnost za nesprávné fungování podle auditu mají současné i předchozí vedení ministerstva dopravy.

Čtěte také: Karolína Peake se stala šéfkou strany LIDEM