Přestože se Unhošťští zpočátku domnívali, že se doktorovi mohlo přihodit něco zlého a obávali se o jeho život, podle posledních informací, a jak uvedla televize Nova, je vpořádku a nikdo v obci si nedokáže jeho nezodpovědné chování vysvětlit.

„Lékař u nás působí teprve půl roku. Po doktorce, která odešla na mateřskou dovolenou, u nás nastoupil na základě výběrového řízení. To, že zmizel a nepodal nikomu zprávu, ani pojišťovně, aby obstarala náhradu, je neomluvitelné. Podle našich informací se tímto způsobem choval již ve svém předchozím působišti v Chebu,“ uvedl unhošťský starosta Ivan Záboj. V obci se navíc proslýchá, že jeho podivné chování by mohly způsobovat problémy s alkoholem.

„Byli jsme rádi, když jsme dostali nového doktora. Jeho péči si nemohu vynachválit. Nerozumím tomu, proč beze slova zmizel,“ uvedla Ivana Nedvědová z Unhoště.

Stejně jako ona musí desítky obyvatel města v těchto dnech navštěvovat ordinaci manželů Ječmenových. Jejich čekárna je přeplněna a nervozita pacientů stoupá.

„Než pana doktora sehnali, suplovali jsme už tehdy péči za něj. Sloužit začal teprve v létě a nikdy se mi nepřišel ani představit. Kvůli tomu, že musím ošetřovat i jeho pacienty, budu nakonec pojišťovně platit pokutu. Je to nepochopitelné chování,“ uvedl lékař Vladimír Ječmen.

„Dotyčnému lékaři nezaplatíme v plném rozsahu za to, jak se zachoval k pacientům. Beztrestné to pro něj nebude a úhrady mu budeme krátit nejméně ze čtyřiceti procent. Je potřeba, aby byl jeho obvod i nadále zabezpečen, ale jestli s ním uzavřeme novou smlouvu, to si nejsem jistý,“ uvedl ředitel krajské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny pro Středočeský kraj Petr Nosek.

Pravdou zůstává, že sehnat pro tak náročnou a nepříliš atraktivní práci kvalitního obvoďáka je téměř nadlidský výkon. „Doktor Maisner na to hřeší. Je si vědom, že sehnat lékaře je problém, takže počítám s tím, že až se vrátí a bude u nás ordinovat nadále. Vůči doktoru Ječmenovi je to nekorektní jednání, protože musí pracovat celé dny bez odpočinku. Pak není divu, že na ohledání zesnulé jsme museli čekat deset hodin. To se běžně nestává, “ doplnil starosta Záboj. V současné době doplácejí na svévolnou absenci Aleše Maisnera nejen občané Unhoště, ale i klienti tamního domova pro seniory, stejně jako handicapovaní z kladenské Mety a část klientů ze švermovského domova seniorů.