Jako ve zlém snu si připadá Vít Přibyl ze Zastávky u Brna. Ačkoliv pro svoji třiasedmdesátiletou matku Marii Přibylovou zavolal kvůli zdravotním potížím záchranku, lékaři ženu propustili. Ta za několik hodin zamřela. Do domu poté podle Přibyla vtrhli policisté, kteří začali mrtvou ohledávat.

Muž zavolal sanitku ve čtvrtek, když našel matku ležet u postele.

„Maminku trápily bércové vředy, při chůzi trpěla. Ve čtvrtek upadla. Měla odřené čelo a oteklé levé oko jako po ráně pěstí,“ popsal stav ženy brněnskému Deníku Rovnost Vít Přibyl.

Otok se po obědě zvětšoval, zraněná později začala ztrácet vědomí.

,,Zavolal jsem záchrannou službu. Zpočátku sice do nemocnice nechtěla, ale pak si nechala říct,“ řekl syn.

V podvečer ženu prohlédl lékař Pavel Kvasnička z Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích. ,,Doporučil ji chladné obklady a při případných bolestech paralen,“ přečetl z lékařské zprávy Přibyl.

Jeho matka však za několik hodin zemřela. ,,Nedokážu si to vysvětlit. Jak mohli mámu hned propustit, když doma omdlévala a měla oteklou hlavu? Když jsem ji našel mrtvou, měla otok daleko menší. Podle mně zřejmě umřela na embólii,“ myslí si syn.

Podle tiskové mluvčí Fakultní nemocnice Anny Nesvadbové ale lékaři chybu neudělali.

,,Postup lékařů byl správný. Její stav nevyžadoval hospitalizaci. Počkáme ale ještě na výsledek soudní pitvy,“ řekla mluvčí.

Truchlícího muže však čekal další šok. Do domu mu vnikla výjezdní skupina kriminální služby. Policisté se podle něj ani nepředstavili, chovali se arogantně a neeticky.

,,Zavřeli se s maminkou v pokoji. Odcházel jsem, když ji detektivka svlékala. Bylo mi z toho zle,“ vzpomíná na situaci Přibyl.

Také tiskový mluvčí policie Brno–venkov Aleš Mergental tvrdí, že postup jeho kolegů byl v pořádku.

,,V případě náhlých úmrtí jezdí na místo lokální hlídka a s ní také výjezdní skupina. Mají zjistit, jestli daná osoba nezemřela násilnou smrtí,“ vysvětlil policejní mluvčí.

Přibyl si připadal jako vrah.

,,Až když jsem trval na svém, pracovníci kriminálky mi řekli svá jména,“ líčí chování policistů. Mergental je hájí.

,,Hlídka se synovi představila, i když nemusela. Když ohledávali tělo, jenom ho požádali, aby odešel. Nechtěli, aby se syn díval na nahé tělo své matky. To snad etické je,“ uzavřel mluvčí Mergental.