„Jsme připraveni k jakýmkoliv akcím jakéhokoliv rozsahu časového i plošného," uvedl Pomajbík s tím, že KDOS je pevnou součástí protivládní platformy. Dne 22. května se vedle protestního pochodu uskuteční sněm Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), na který se sjedou zástupci třech desítek odborových centrál a kde se bude dál jednat o další podobě protestů a postupu na celonárodní úrovni.

Podle Pomajbíka není cílem iniciativy stávka nebo protesty. Pokud by byla vláda ochotná ustoupit alespoň od důchodové reformy, nemuselo by k protestům vůbec dojít. Z dosavadních zkušeností odborářů ale prý vyplývá, že vláda chce jednat vždy jen o svém návrhu a názory sociálních partnerů nerespektuje.

Počty zatím nejasné

Po skončení úterního sněmu se budou odboráři od 11:30 řadit za domem odborů v ulici Siwiecova. V poledne by pak měl vyrazit Seifertovou k magistrále. Po ní se vypraví směrem k Holešovicím přes Hlávkův most. Za ním bude pokračovat po nábřeží Kapitána Jaroše a nábřeží Edvarda Beneše k sídlu vlády. Před ním by se mělo konat shromáždění. Vystoupí na něm předáci i zástupci některých organizací, dodala Sokolová. Zatím nedokázala odhadnout, kolik lidí by se mohlo akce zúčastnit.

Odboráři a aktivisté žádají zastavení reforem, demisi vlády a předčasné volby. Na podporu svých požadavků plánují „celostátní stávkový protest". Odehrát by se mohl zřejmě ještě do prázdnin. Platforma Stop vládě uspořádala na podporu svých požadavků 21. dubna demonstraci na Václavském náměstí. Podle organizátorů dorazilo 120.000, podle policie 90.000 lidí.