Kluzký povrch už způsobil řadu nehod. Namrzlá vozovka mohla mít podle policie vliv na nehodu u Majdaleny na Jindřichohradecku, kde při nárazu auta do stromu zemřel ráno člověk, další dva byli zraněni. Chodcům hrozí úraz hlavně na dlážděných chodnících.

Výstraha Českého hydrometeorolo­gického ústavu platí pro celé území, a to až do nedělního odpoledne. Vzhledem k intenzitě srážek a podchlazeným povrchům meteorologové nevylučují, že by mohla vzniknout kalamitní situace.

„Nejhorší jsou chodníky, kde jsou kostky, tam je situace velmi vážná," řekl mluvčí pražské Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. V Praze jsou hlavní silnice po chemickém ošetření s opatrností sjízdné, od půl páté ráno je v ulicích veškerá technika, kterou správa má. Několik set lidí navíc čistí chodníky.

Veškerá mechanizace je venku

Kdo nemusí, ať raději nevyjíždí, radí také silničáři v Libereckém a Ústeckém kraji. „Na všech silnicích je ledovka od dvou hodin. Mechanizaci máme venku a snažíme se to regulovat," uvedl dispečer zimní údržby v Ústeckém kraji. Kvůli ledovce ale zatím na severu Čech zatím nemuseli uzavřít žádnou silnici. „Je to ale velmi zrádné. Teploty jsou stále pod nulou," upozornil dispečer.

Mrznoucí déšť komplikuje dopravu i v dalších regionech, třeba ve středních Čechách a v Jihočeském kraji. V Plzeňském kraji je situace nejhorší v příhraničních oblastech – především na Domažlicku, Klatovsku a zejména na Tachovsku. Od noci se střídají dešťové srážky, které při teplotách kolem minus čtyř stupňů namrzají, řekl dnes krajský dispečer silničářů Jiří Slapnička.

V Pardubickém kraji hrozí na silnicích sněhové jazyky. Kvůli závějím je neprůjezdná silnice třetí třídy mezi Pokřikovem a Vojtěchovem.

Počasí naopak zatím žádné větší potíže nepůsobí v Moravskoslezském kraji, kde jsou silnice sjízdné bez větších problémů. Teploty se vesměs pohybují nad nulou a neprší, takže se zatím nikde netvoří ledovka, řekli dispečeři krajské správy silnic. Podobně i většina silnic na jižní Moravě je sjízdná bez omezení. Jsou holé a vlhké nebo mokré.

PODROBNOU PŘEDPOVĚĎ POČASÍ NAJDETE ZDE