Priority mnoha politických stran a hnutí podle něj nejsou vyjádřeny ani tradičně pravicově, ani levicově. Prohrává politika nynější Evropské unie, dodal Duka v prohlášení, které dnes ČTK poskytl mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman.

Ve volbách zvítězilo s téměř 30 procenty hnutí ANO, výsledek nad deseti procenty mají také ODS, Piráti a Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Levice oslabila, komunisté i ČSSD získali ani ne osm procent. Nad pět procent se dostali lidovci, TOP 09 a Starostové a nezávislí.

"Zvítězily tedy strany a hnutí, které nevytvářely 25 let naši svobodu. Nejsem také přesvědčen, že je možné hodnotit, zda ve volbách došlo k vítězství pravice či levice. A nejen u nás, nýbrž i v současné Evropě," míní Duka.

Volby 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě - Lubomír Zaorálek.
Zaorálek s Chovancem jedou do krajů, budou se zpytovat z propadu ČSSD

Kardinál v prohlášení "zcela vážně pogratuloval" k volebnímu úspěchu všem parlamentním stranám. Doplnil ale, že jeho gratulace míří především těm stranám, které se pokoušely hrát fair play. Platí heslo Sláva vítězům, čest poraženým, uvedl. "Neříká se to každému z nás snadno, ani mně, protože víme, že hněv, nenávist a handrkování pokračuje po volbách, jako před nimi. A to opravdu není dobrý signál," doplnil.

Představitelům politických stran Duka doporučil, aby respektovali Ústavu České republiky. "Největšími nepřáteli demokracie v naší zemi jsme my sami, jestliže nebudeme čestnými a pravdivými občany se zodpovědností za společné dobro, nikoliv pouhými bojovníky za naši stranu," uvedl.

Sledování výsledků parlamentních voleb ve štábu ANO, 21. října v Praze. Babis
Vítěz voleb Andrej Babiš: Menšinová vláda ANO je poslední možnost

Podle kardinála není pravda, že voliči hlasovali proti samotné existenci EU. Z představitelů politických stran jedni přitakávají hloubkové reformě unie a pro druhé je sloganem, aniž by se zamýšleli nad kroky potřebnými k návratu politické rovnováhy, míní Duka. "Do jisté míry prohrává politika současné podoby Evropské unie," podotkl.

Duka se také pozastavil nad tím, že výzvy k účasti ve volbách se příliš neprojevily, když vzrostla jen o několik procent. "Co se skutečně projevilo, je výrazná přítomnost mladé generace při těchto volbách, ovšem výrazná v porovnání s tím, že předtím byla minimální. Také musím říci, že za čtyři roky se jistá část starších voličů již k volbám nedostavila," napsal.