Skutečnou africkou atmosféru totiž nově pomáhají navodit také dvě žirafy, které pracovníci zoo v minulých dnech přesunuli do unikátního safari Serengeri. Žirafy tu žijí se stády zeber, pakoňů a antilop.

„Samec žirafy Rothschildovy Mick byl zpočátku nesmělejší. Trvalo mu více než hodinu, než se dobrovolně rozhodl přesunout ze stáje do přepravního boxu. Bazylovi, samci žirafy síťované, se to podařilo o půlhodiny rychleji,“ popsal přesun zoolog Luděk Čulík.

Žirafy nové prostředí ochutnávají už 14 dní. „Zvířata se zatím zdržují na jednom místě. Jakmile získají větší jistotu, budou jistě využívat celý prostor Serengeti,“ dodal Luděk Čulík.

Andrej Babiš. Ilustrační foto
Poslanci vykázali své příjmy. Babiš 184 milionů, Okamura 16 milionů

Samci doposud chodili na hlavní sezonu společně do velkého výběhu v Safari kempu. Zimovali pak v zázemí zoo, kam se po ukončení provozu safari na přelomu září a října opět vrátí.

„Je to vůbec poprvé, co mohou návštěvníci safari pozorovat tyto dlouhokrké Afričany na rozlehlých pláních z okna svého auta,“ řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. Potvrdil také, že žirafy v prostoru safari byly už dříve. Nikdy ne však na volno jako v současnosti.

Dvorské safari, jediné svého druhu v České republice, bylo poprvé otevřeno v roce 1989. Při pětikilometrové projížďce mohou lidé zblízka pozorovat stáda afrických kopytníků, ale i ptáky. Od roku 2015 dokonce i lvy. Na safari se mohou lidé vypravit vlastním automobilem nebo speciálními zoo vozidly.

Dopravní nehoda dvou osobních automobilů v Chocni.
Za červen bylo na silnicích 64 mrtvých, skoro dvakrát víc než loni