Ztratili jste recept nebo nemáte čas dojít si k lékaři pro své pravidelné léky? Žádný problém. Elektronický recept, který teď na zkoušku rozjel Státní ústav pro kontrolu léčiv, vás takových potíží ušetří.

Až na to, že i po téměř dvou měsících testování ho přijímají jen dvě lékárny v republice. A s nápadem e-receptu se zatím nevyrovnaly ani pojišťovny – zatím ho totiž neproplácejí, protože nemají přístup do centrálního úložiště těchto receptů. Nemohou si proto ověřit, které léky byly skutečně vydány.

Přechodný hybrid

„Teď funguje takový hybrid papírového receptu s elektronickým kódem, který pojišťovny proplatí. To ovšem nepovažuji za elektronický předpis. A hlavně – elektronický recept by měl usnadnit práci. Zatím ale znamená jen nárůst administrativy s obrovskými náklady a nutností nákupu nového vybavení,“ vysvětluje Stanislav Havlíček, šéf České lékárnické společnosti.

Přestože elektronický recept funguje jen v malém měřítku, některým pacientům již život usnadnil. „U předpisů, které nejdou na pojišťovnu, tedy hlavně u antikoncepce, si pacientka může léky vyzvednout rovnou bez návštěvy lékaře. Ten jí mailem, faxem nebo SMS pošle kód, díky kterému medikaci vydáme,“ říká Stanislav Ravan z lékárny U Bílého anděla v Novém Jičíně, který elektronické recepty začal přijímat jako vůbec první v republice. Předpis tak mohou získat také ti, kdo jsou na dovolené v jiné části republiky.

Tato novinka zjednodušuje práci i samotným lékárníkům. Při načtení receptu z centrálního úložiště se objeví všechny potřebné údaje jako třeba rodné číslo, které je jinak potřeba do počítače zadávat. Obsluha zákazníků v lékárně je tak rychlejší. Do budoucna snad lékáren, které e-recepty budou využívat, přibude. Zatím má Česká lékárnická komora třináct dalších žádostí. K tomu, aby se služba rozšířila, je však třeba i spolupráce doktorů. „Také každý z lékařů, který se chce zapojit, musí mít elektronický podpis. Já jsem za něj zaplatil 490 korun. Kdyby měla nemocnice třeba sto lékařů, je to velká jednorázová investice,“ poukazuje na další úskalí Stanislav Havlíček.

Bez přínosu?

Sami lékaři se však do elektronických receptů příliš nehrnou. „Nevidíme žádnou přidanou hodnotu proti normálním receptům. Když lékař uzná, že pacienta tak často vidět nemusí, existuje i dnes možnost takzvaného opakovacího receptu. Většina pacientů jsou navíc starší lidé, pro které bude práce s elektronickými kódy složitá,“ podotýká šéf České lékařské komory Milan Kubek. Lékaři, kteří již dnes elektronickou verzi receptu využívají, mají navíc možnost si zkontrolovat, zda si pacient skutečně léky vyzvedl.

Elektronické předpisy

Čtěte také: Revoluce v receptech: místo léku účinná látka