Občanská sdružení vytýkají ministrovi, že omezil práva veřejnosti. Dostatečně podle ekologů neodmítl návrh na sloučení ministerstev. 

Jako jednoznačné plus Brabec hodnotí prosazení novely zákona o ochraně přírody a krajiny, která má pomoci zejména národním parkům. „Mým cílem bylo najít kompromis mezi požadavky na ochranu naší nejcennější přírody a požadavky obcí i krajů na udržitelný rozvoj,“ řekl Brabec.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
Volby mohou způsobit stranická zemětřesení. Ohrožený může být i Kalousek

Zachráněné miliardy

Novinkou je zejména zavedení klidových území, která nahradí plošné omezení vstupu mimo vyhrazené cesty v některých částech parků. Turistům se tak otevírají dosud skrytá místa. Za zlepšení ministr považuje i posílení rozhodovací role obcí.

Novelu zákona pozitivně hodnotí také ekologické iniciativy. Vytýkají jí ale, že neuvádí konkrétní termín, dokdy má být divoká příroda na polovině každého z národních parků skutečně chráněna. „Bez tlaku některých koaličních i opozičních poslanců, vědců, ekologických organizací a zejména desítek tisíc lidí by výsledná novela zákona nebyla zdaleka tak dobrá,“ připomněl programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh.

Prezident Miloš Zeman
Zeman chce rozšířit pravomoce. Politici mi závidí silný mandát, říká

Podle Brabce se jeho úřadu také podařilo odvrátit hrozící ztrátu 18 miliard korun z fondů Evropské unie. V současném programovém období tak ministerstvo vyhlásilo výzvy v hodnotě 61,2 miliardy korun, tedy na 87 procent z celkové vyčleněné částky.

Kontroly pomáhají

Zásadní změnu pravidel znamenala nová úprava, která umožnila kontrolovat spalování v kotlech přímo v domácnostech. Úředníci již reagovali na 640 stížností. Majitele kotlů vyzvali k nápravě ve 388 případech, na kontrolu se vydali téměř stokrát. „Čísla dokazují, že zákon má silně preventivní charakter,“ pochvaluje si Brabec.

Ilustrační foto.
Na severu Čech jsou stovky lidí bez proudu. Na Sněžce foukalo 170 km za hodinu

Zlepšení kvality ovzduší mají přinést také populární kotlíkové dotace, na něž Evropská unie uvolnila ze svých fondů devět miliard korun. V první vlně přišlo přes 28 tisíc žádostí, nové kotle si pořídilo přes 20 tisíc domácností. Ve druhé vlně ministerstvo od konce října uvolní 3,4 miliardy korun s cílem vyměnit až 35 tisíc kotlů.

Občanské iniciativy Brabce chválí za to, že jeho úřad úspěšně rozděloval peníze na zateplování rodinných domů a veřejných budov. Pozitivně hodnotí i podporu malých střešních fotovoltaických elektráren v programu Nová zelená úsporám.

Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Další dotace na splachování nebo zalévání dešťovkou odstartují v září

Ekologové však poukazují na to, že vláda sice přijala strategii pro přizpůsobení se změně klimatu, z konkrétních navržených úkolů však na nátlak ministerstva zemědělství vypustila ozdravení českých lesů i přísnější ochranu půd před erozí.

Připomínky? Nezájem

Podle ekologů však Brabcův úřad zklamal třeba v prosazování recyklace odpadů či antifosilního zákona. Nevystoupil ani proti novele stavebního zákona, který podle nich výrazně omezuje práva lidí. „Také jeho vinou přišli Češi a Češky poprvé od listopadu 1989 o své občanské právo připomínkovat stavby ve svém okolí,“ uvedl ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Tomio Okamura.
Lidé důvěřují více Stropnickému a Okamurovi než Babišovi, říká průzkum

Podle ekologů Brabec také jen vlažně zpochybnil návrh svého stranického šéfa Andreje Babiše na spojení ministerstva životního prostředí s ministerstvem zemědělství, tento záměr však zcela neodmítl. „My si myslíme, že by to znamenalo, že agenda životního prostředí bude potlačena,“ dodal Koželouh. Výhodou souběžného fungování obou úřadů je podle něj zejména jejich vzájemná kontrola.

Zbraň s namontovaným bump-stockem. Ten umožňuje velmi rychle a dlouho pálit
Potřebujeme tvrdší předpisy, prohlásila po masakru v USA zbrojařská asociace