To by mohlo vést ke slučování některých poloprázdných škol. Pokud návrh schválí i vláda, sněmovna a Senát, mohly by změny začít platit od roku 2013.

"Dnes jsme učinili další významný krok v reformě regionálního školství srovnatelný se zavedením státních maturit či srovnávacími zkouškami v 5. a 9. ročnících," uvedl Dobeš v tiskové zprávě s tím, že vláda potvrdila svoje reformní tendence.

Podle návrhu by měly školy s poloprázdnými třídami dostávat méně peněz. Optimální počet dětí ve třídě je přitom 25. U nenaplněných škol by se podle ministerstva mohly domluvit sousední obce a výuka by se přesunula pouze do jedné z nich. Pokud by ale obec o udržení školy stála, musela by na ni doplácet ze svého. Další variantou je také zaměřit se na žáky s handicapem nebo sociálně znevýhodněné. I když by pak bylo ve třídě třeba jen 17 dětí, škola by neměla problém s financováním, protože na děti se speciálními vzdělávacími potřebami jde více peněz.

Nově by se také měly sjednotit sazby pro jednotlivé typy škol. Nyní totiž peníze od ministerstva přerozdělují kraje, a často tak prý dotují slabé školy na úkor dobře fungujících.

Na dnešní poradě ekonomických ministrů dostal Dobeš za úkol projednat parametry chystaného zákona se Svazem měst a obcí, kraji a odbornými asociacemi. V lednu by měl vládě předložit zprávu s modelem budoucího financování, v dubnu pak návrh zákona.