Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) postředečním večerním zasedání kabinetu novinářům řekl, že nyní obléká talár 3063 mužů a žen, což je pro současnou vládu maximum. Během tří až pěti let proto i pomocí většího využití elektronické komunikace s občany plánuje snížit soudcovský stav na zhruba 2500 lidí.

Vládana středečním zasedáníprojednala materiál, který počítá se zavedením elektronických podatelen či spuštění elektronického insolvenčního rejstříku, který je nutný pro uplatňování nového úpadkového zákona od příštího roku. "Spolu s tím pracujeme na takových věcech, jako je elektronický soudní spis, elektronická úřední deska, elektronická forma informací účastníků řízení o tom, v jaké fázi se jejich pře nachází," uvedl Pospíšil.

Od těchto kroků si slibuje odstranění zbytečných úkonů, a tím urychlení soudního řízení. "Celý ten proces počítá i s tím, že dlouhodobě povede k poklesu zaměstnanců justice," prohlásil ministr.

Zdůraznil, že vedle elektronické justice bude dále fungovat "tradiční" soudnictví. "Protože ne každý občan má přístup na internet," vysvětlil. Jeho úřad ale hodná elektronickou komunikaci občanů se soudem podporovat a zvýhodňovat, protože se tím ušetří čas úředníků i soudců.