„Snažte se, prosím, i vy nekazit nám svými hrubými komentáři, zlobou a nenávistnými výroky společenské ovzduší. Už tak se nám špatně dýchá,“ napsala mimo jiné v dopise herečka.

Balzerová byla jedním z účastníků slavnostního večera, když Ivanu Trojanovi předávala cenu pro nejlepšího herce za jeho roli ve filmu Šarlatán. „Byla jsem také přítomná na slavnostním večeru mezi – vašimi slovy – snobskou sebrankou,“ přiznala Balzerová.

Hynek Bočan
Režisér Hynek Bočan: Důležité nejsou filmy, ale lidé, kteří u toho byli s vámi

„My, ve vašich očích šašci a klauni, jsme od nepaměti měli za úkol nastavovat mocným zrcadlo. Udělám to dnes i já. Prý vás pobouřila a k nevybíravému výroku přiměla fotografie kouřících kolegyň a kolegů bez roušek. Tak pro pořádek: bylo to místo mimo budovu k tomuto účelu určené. A ruku na srdce – kolikrát jste vy kouřil na místech zcela nevhodných a dával jste si přinášet ‚popelníček‘, kdykoli a kdekoli se vám zlíbilo, i k nelibosti ostatních,“ připomněla herečka.

Srovnání dvou akcí 

Balzerová se rovněž ohradila proti srovnání předávání Českých lvů s předáváním vyznamenání na hradě 28. října. Uvedla přitom, že Český lev zcela jistě není důležitější akcí. Zároveň se ale nechala slyšet, že „český film dělá ve světě daleko víc slávy a dobrého jména republice než někteří vládní činitelé“.

Ivan Trojan se soškou pro vítěze ankety Český lev
Českého lva získal Šarlatán. Nejvíce ocenění si odnesla Krajina ve stínu

Na dopis herečky reagoval v sobotu odpoledne na Facebooku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, podle něhož není si současná situace žádá mnohá sebezapření.

„A za takové situace se koná, stůj co stůj, nehledě na cokoliv, filmová přehlídka, předání ocenění Český lev. Ano, státní vyznamenání osobnostem, které obětovaly život vlasti, nemohla být předána. Sošky za filmové role ano,“ zdůraznil.