"Byl bych rád, kdybychom v závěrech Evropské rady mohli také zmínit nutnost propuštění ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, tak, jak to předpokládají minské dohody. To je další věc, kterou za Českou republiku budu navrhovat do závěru Evropské rady," slíbil předseda vlády.

Rovněž Senát poukázal na to, že "Ruská federace je povinna propustit ukrajinskou poslankyni Nadiju Savčenkovou na základě balíčku opatření pro provádění minských dohod, ve kterém se zavázala k propuštění všech rukojmí a zadržených osob v souvislosti s konfliktem na východní Ukrajině".

Usnesení podpořilo 29 ze 40 hlasujících senátorů. Proti se vyslovili pouze všichni tři přítomní členové senátorského klubu Strany práv občanů a komunistů.

Horní komora o tom rozhodla týden poté, co KSČM zablokovala ve Sněmovně projednávání podobné výzvy. TOP 09 poté zorganizovala mezi poslanci podpisovou akci. Listinu s žádostí o bezodkladné propuštění Savčenkové, kterou podepsalo 91 z 200 členů dolní komory, už obdrželo ruské velvyslanectví v Praze.

Savčenkové hrozí v Rusku 23 let vězení, obžalována je z vraždy a z překročení ruských hranic. Ukrajinka vinu odmítá, na protest proti svému věznění vyhlásila předminulý týden hladovku. Ruský soud by měl oznámit rozsudek příští týden.