„Nevolil jsem v něm ani Miloše Zemana ani Karla Schwarzenberga, tak si snad mohu dovolit následující slova: na pohádku o ‚zlém Milošovi', který nás prodá Putinovi, a ‚hodném Karlovi', který zachrání naši západní orientaci, jsem nevěřil tehdy a nevěřím ani teď, ani po všech Zemanových excesech. Je to politický kýč jak bič. Je nejvyšší čas si uvědomit, že politika není filmový nebo televizní scénář – tam ať si jednoduché, černobílé a romantické příběhy klidně slaví úspěch," napsal Zahradil ve svém úvodu.

Největší paradox

Podle něj je jasné, že TOP 09 bude tlačit pravicového voliče do stejného dilematu, z předčasných voleb se tak stane třetí kolo prezidentského klání. „Na jedné straně budou obránci svobody a demokracie vedení, jak jinak, Karlem (potažmo Mirkem, což je snad největší dějinný paradox polistopadové politiky). Na druhé straně ‚zemanovská' ČSSD, směřující k autoritářství a prezidentskému systému," sdělil.

Zahradil ve svém komentáři rovněž uvádí, že příští volební období určí pozici naší země uvnitř EU na mnoho let dopředu. „Zatím například (a naštěstí) stojíme vně bankovní unie, fiskální unie, eurozóny. To se může během relativně krátké doby po volbách změnit.

Miloš víc pije, Karel víc spí

Pak už to budou změny nevratné," napsal s tím, že by se lidé měli zajímat o to, jaký je rozdíl v názorech na tyto klíčové otázky budoucnosti mezi těmi, kdo si chtějí hrát na dva póly našeho politického systému. „Je zde asi dost lidí, kterým je tohle všechno celkem jedno. Dál se budou zabývat hlavně tím, jestli ‚Miloš' víc pije a ‚Karel' víc spí a podle toho řídit své volební preference. Ale jsem přesvědčen, že je tady také dost lidí, kterým to jedno není," zkonstatoval Zahradil s tím, že EU je přece téma, které ODS vždy uměla.

„Politickou verzi seriálu ‚Česko hledá Superstar' jsme si prožili už v lednu, neopakujme to znovu. Zbavme se už toho kýče. Vraťme se do světa reálné politiky. A nehrajme na cizím hřišti, nalajnujme si svoje vlastní," zakončil Zahradil.