ČTK a České televizi to řekl Bělobrádek po jednání celostátního výboru a před schůzí celostátní konference, která je nejvyšším lidoveckým orgánem mezi sjezdy.

"Pro mě je důležité, že Senát po 20 letech konečně může být tou skutečnou pojistkou ústavnosti a zachování skutečných demokratických principů. KDU-ČSL je velmi silná, je druhý nejsilnější klub v Senátu a my ho chceme ještě posílit a chceme velkou část politické práce v Senátu odpracovat, protože možná bude jeho role ještě důležitější, než byla v minulosti," řekl Bělobrádek.

Ambicí strany podle něj je, aby po podzimních volbách měla nejpočetnější senátorský klub.

KDU-ČSL podle něj jedná o vzájemné podpoře kandidátů s dalšími stranami. "U každého z kandidátů máme přislíbenou podporu od jiných stran včetně těch, které jsou v Poslanecké sněmovně," řekl. Konkrétní strany ale nechtěl upřesňovat, protože jednání ještě trvají.

Bohuslav Sobotka poskytl 22. března 2018 v Praze rozhovor Deníku.
Konec Sobotky v politice. Soupeři oceňují jeho slušnost i férovost

Lidovci jsou podle něj naopak připraveni podpořit kandidáty dalších stran, aby se netříštily hlasy. "Nebudeme rozhodně kandidovat ve všech 27 obvodech a v některých budeme podporovat kandidáty jak nezávislé, tak ty, kteří budou kandidovat za jinou politickou stranu," řekl.

Vlastní stranické kandidáty podle něj lidovci nasadí v méně než v polovině obvodů, v některých obvodech by mohli postavit společného kandidáta s jinou stranou a ve zbytku podpořit nezávislého kandidáta nebo zástupce jiné strany.

Jiří Drahoš
Drahoš potvrdil kandidaturu do Senátu. V Praze 4 vyzve bývalou kolegyni

Pokud by byl Bělobrádek zvolen do Senátu, automaticky by zanikl jeho mandát ve Sněmovně a nastoupila by za něj náhradnice, kterou je Anna Maclová. Bělobrádek se ale neobává, že by lidovce ve Sněmovně oslabilo, kdyby v ní nezasedal jejich předseda. "Není to nic nového, ODS i KDU-ČSL už měla senátora jako předsedu strany," řekl. Připomněl také, že předseda TOP 09 Jiří Pospíšil vůbec není v českém Parlamentu, ale je evropským poslancem.

Také Herman označil rostoucí význam Senátu za důvod, proč se rozhodl kandidovat. Na rozdíl od loňských sněmovních voleb, v nichž vedl lidoveckou kandidátku v Praze, se ale bude o senátorské křeslo ucházet v Chrudimi.

Deník strávil 22. listopadu celý den s kandidátem na prezidenta Markem Hilšerem a jeho manželkou Monikou.
Hilšer chce kandidovat do Senátu na Žižkově, Fischer v Modřanech

"Jsem zastáncem toho, abychom sčítali pozitivní energii. Je vhodné v rámci republiky tuto pozitivní synergii vytvořit a dát prostor tomu či onomu kandidátovi tam, kde je pravděpodobnost ke zvolení větší," řekl Herman novinářům.

V Praze se chystají kandidovat tři neúspěšní prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Pavel Fischer a mohli by se ucházet o stejné voliče, jaké by oslovoval i Herman.

Miloš Zeman, předvolební billboard
Zemanova kampaň proti Drahošovi nebyla nezákonná, rozhodl Ústavní soud