"To, co mně vadí, je absence demokratické diskuse a výměny názorů na dlouhodobé a aktuální problémy, před kterými nestojí jen hnutí ANO, ale země, ve které žijeme," stojí v dopise. Pilný v něm také uvádí, že už dlouho posouvá hranice, které považuje za nepřekročitelné.

"Místo věcné diskuse o mých názorech a argumentech, které nejsou v hnutí ojedinělé, je na mne uvalena 'karanténa' monitoringu hnutí a následuje bezdůvodné odstranění z poslední funkce ve státní správě, o kterém jsem se dozvěděl z médií. Politika není procházka po louce plné fialek, takže to neberu osobně," napsal Pilný.

Zleva předseda poslanců TOP 09 Vlastimil Válek, předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a předseda ODS Petr Fiala
Babiš jednal s opozicí. Dohoda by mohla být brzy hotová, věří Bartoš

Na dotaz ČTK řekl, že má na mysli svoje odvolání z výboru Státního fondu dopravní infrastruktury, kde působil osm let. Řekl však, že to nebylo důvodem pro napsání uvedeného dopisu.

Ve válečném stavu

"Myslím, že jsme ve válečném stavu, nepřítelem není rozdílná ideologie, ale virus," napsal Pilný. "Není možné ani firmu, natož stát, spravovat neustálým nepředvídatelným přeskakováním mezi mikromanagementem a řízením odborníky. Nemůžeme být obětí populistického stylu vládnutí neschopného se rozhodovat podle dlouhodobých cílů. Teď máme bohužel politiky, jejichž jediným cílem je vyhrát volby," tvrdí. "Nad nimi ční hradní otec, který si chce zbytek svého mandátu prostě užít," dodává.

Nezařazení poslanci Lubomír Volný (vlevo) a Marian Bojko.
Trest pro Volného: Za potyčku ve sněmovně dostal pokutu, hodlá se odvolat

Pilný byl v letech 2013 až 2017 poslancem. Byl i předsedou sněmovního hospodářského výboru. V květnu 2017 se stal ministrem financí a nahradil svého předchůdce, kterým byl Babiš. Do dubna 2019 byl náměstkem ministryně průmyslu a obchodu.

Nadále zůstává pražským zastupitelem za hnutí ANO. Vystudoval Fakultu elektrotechnickou Českého vysokého učení technického v Praze. Začátkem 90. let zakládal českou pobočku Microsoftu, v letech 1992 až 1998 byl generálním ředitelem Microsoftu ČR.