Soudce Pavel Riedlbauch vyslechnul nároky žaloby a vyjádření ministerstva. Další termín nařídil na 23. ledna a strany sporu vyzval, aby se hlásily, zda jednají o smíru.

Šnajdr dorazil k soudu s právníkem Lukášem Trojanem, který uvedl, že jeho klient je ochoten s ministerstvem jednat o smírném řešení. Za trestní stíhání a měsíc vazby chce tři miliony korun. Právní služby vyčíslil na zhruba milion. Výpočet služeb je prý trojnásobkem, protože na kauze pracovalo několik advokátů.

Podle soudce je požadovaných 5000 korun za den vazby nezvyklá částka, většinou se prý nárokuje 500 až 1500 korun.

„Je si vědomý (Šnajdr), že požaduje částku, která vybočuje z toho, co je v Česku obvyklé," řekl Trojan. Případný smír, ve kterém je prý ochoten se vzdát nároku na odškodnění za trestní stíhání a vazbu, podmiňuje veřejnou omluvou Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, nebo státu.

Měsíční vazba

Exposlanec po jednání novinářům řekl, že jeho cílem není získat peníze ze státního rozpočtu, ale omluva. „Mým jediným cílem je to, aby bylo uznáno, že došlo k protiprávnímu jednání. Ve slušné společnosti je fér, aby někdo řekl, stala se chyba, omlouváme se za ni," dodal.

Šnajdr loni strávil měsíc ve vazbě kvůli obvinění, že si nechali slíbit „trafiky" v podobě lukrativních postů ve státní firmě výměnou za to, že se vzdá poslaneckého mandátu. Stejně na tom byli jeho kolegové Ivan Fuksa a Petr Tluchoř. Nejvyšší soud následně dospěl k závěru, že exposlanci jsou kvůli poslanecké indemnitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, a že je tedy nelze trestně stíhat.

Ministerstvo spravedlnosti je letos odmítlo odškodnit, obrátili se proto na soud. Fuksův případ se začal řešit tento týden, termín projednání Tluchořovy žaloby zatím nebyl určen.

V případu údajných trafik jsou nadále obviněni expremiér Petr Nečas (ODS), jeho současná manželka Jana Nečasová (dříve Nagyová) a někdejší Fuksův náměstek Roman Boček. Kauzy kolem Nagyové loni vedly k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.