Chochol podle rozsudku v září nebo počátkem října 2013 otevřel v cizí kanceláři trezor a odcizil z něj pokladničku, do níž si jeho kolegyně před odjezdem na dovolenou uložila soukromé peníze. Částku prý použil pro svou potřebu a vrátil ji až po urgencích podřízené. Ředitel odboru Plaňanský, který prý věděl, že pachatelem krádeže je Chochol, údajně zaměstnankyni přesvědčoval, aby věc neřešila s policií, a donutil ji sepsat listinu, podle níž ztracené peníze našla.

Podle Chochola, jenž dluží různým věřitelům zhruba milion korun, mu kolegyně peníze půjčila na základě ústní dohody. Žena to popřela.

Chocholovi hrozilo za krádež až pět let vězení, Plaňanskému za nadržování až čtyři roky. Muži uvedli, že kauzu uměle vykonstruoval policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), kde Plaňanský dříve pracoval a nad jehož hospodařením prováděl jakožto zaměstnanec ministerstva audit. Kolegyně se prý s ÚOOZ spikla.

Většina svědků z ministerstva vnitra se u soudu postavila na stranu svého bývalého šéfa. Vypověděli mimo jiné, že Plaňanský ženu opakovaně posílal na policii a že k prošetření celé záležitosti zřídil zvláštní komisi. Poukázali také na to, že uschováním soukromých peněz na pracovišti kolegyně porušila závazný pokyn ministra.