Po propuštění z vězení se tak bývalý starosta a exsenátor opět zostra pustil do byznysu.

Schoval si peníze v hotelu?

Oba hotely noví vlastníci odkoupili od Štefana Nováka, který je získal před třemi lety. Ovšem podle serveru CNI (Centrum nezávislé investigace) si na ně tehdy půjčil právě od Novákových a Ježkových. A ti si své peníze nyní vzali zpátky v nemovitostech. Nezaplatili ani o korunu více, než částky, které půjčili. A to přesto, že Štefan Novák musel do hotelů investovat.

Jak novináři CNI v článku (celý si ho můžete přečíst ZDE) naznačují, Novák si tímto způsobem mohl u svého jmenovce „ukrýt" miliony před svým odsouzením. „Novák peníze poskytl peníze pouhé dva měsíce před odvolacím soudem. Tedy v době, kdy hrozilo, že mu krajský soud bude chtít uložit vyšší peněžitý trest, než pět milionů," píše se v článku.

To ale Novák odmítl. „Nic jsem si u nikoho neschoval, to je blábol. Kdyby mi někdo chtěl sebrat peníze, tak mohl, protože já je na kontě mám," konstatoval v rozhovoru pro CNI, který chce server v celém znění zveřejnit právě dnes.

Na druhou stranu, když v roce 2012 mluvil Chomutovský deník se Štefanem Novákem coby novým majitelem Royalu, tvrdil, že Alexandr Novák v hotelu žádné aktivity nemá. Což evidentně pravda nebyla.

„Armabeton? To je projekt manželky"

Jisté je, že Alexandr Novák se po svém návratu z vězení nehodlá nikde schovávat nebo se ve svém podnikání v Chomutově držet zpátky. Svůj byznys znovu rozjel naplno.

Na druhou stranu popírá, že by stál za koupí Armabetonu. Chomutovský deník již informoval, že ho získala firma SADETO Consulting, v níž má většinový podíl jeho manželka Eva. „Ona dělá svoje projekty a já svoje," okomentoval to v rozhovoru pro zmíněný server. Mimochodem stejná firma má podle zjištění Chomutovského deníku zájem také o koupi bytového domu u Centralu.

Z vězení do byznysu

Vězeňskou celu opustil Alexandr Novák letos začátkem května. Odpykával si čtyřletý trest za přijetí úplatku, soud ho propustil po polovině trestu s tím, že se za něj zaručil motorkářský klub. Jeho propuštění bylo hodně kritizované, státní zástupce Ladislav Kosán dokonce čelí kárnému řízení za to, že s podmínečným propuštěním Nováka souhlasil.

Royal Hotels aneb podnikatelé za ODS
Oba chomutovské hotely zmíněné v článku, Royal i Chicago, patří do řetězce Royal Hotels. Ten zastřešuje pět hotelů a dal by se charakterizovat jako podnikatelský projekt lidí z ODS. Novákův obchodní partner a spoluvlastník dvou hotelů Daniel Ježek je také z ODS. Patří sem také Hotel 99 v centru Chomutova (majitelem je Ahmad Raad, kadaňský podnikatel a člen ODS), Hotel Lázeňský Vrch v Litvínově (spolumajitelem je Renné Komínek, bývalý ředitel ŘDS v kraji a člen mostecké ODS) a také Hotel Arena u chomutovského zimního stadionu (vlastní a provozuje ho firmy patřící Michaele Šultové, příbuzné Zdeňka Fojtíka, bývalého zastupitele ODS). Do hotelové sítě však provozovatelé počítají také autokemp a ubytování na Kamencovém jezeře, které má v dlouhodobém pronájmu společnost CV Relax (Zdeněk Fojtík). A tím to nekončí. O elektronickou rezervaci ubytování pro všechny hotely se stará chomutovská firma Ideafactory (Jiří Gaudl, člen ODS), jako PR manažer v síti Royal Hotels pracuje Pavel Karel Markvart (bývalý radní za ODS).