Tomio Okamura shodně s Pirátem Vojtěchem Pikalem 102 hlasy. Naopak zástupce Demokratického bloku a předseda ODS Petr Fiala pohořel. Lístek s jeho jménem hodilo do urny v prvním kole 83, v druhém pak 85 poslanců. Kromě členů Demokratického bloku pro něj pravděpodobně hlasovali sociální demokraté a Piráti.

Poslanci ANO potrestali ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN za jejich kritické povolební projevy. „Pánové si nevšimli, že kampaň už skončila,“ uvedl  několikrát šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Opoziční politici ale namítají, že ve sněmovně začala fungovat „hlasovací mašina“ ANO, KSČM a SPD, aniž by šlo o přiznanou koalici. „Je to demonstrace síly. Nepolíbili jsme prsten, tak jsme tu funkci nedostali,“ komentoval Fialovo nezvolení šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Klíčové grémium ČSSD
Sobotkova vláda podá demisi ve středu. Během řádného zasedání

Zatím to vypadá, že Andrej Babiš skutečně rozdává sněmovní posty podle toho, kdo mu je nakloněný.

Ačkoli před volbami mnohokrát zopakoval, že s extremisty a komunisty „nikdy nepůjde“, teď s nimi randí. Nejvstřícnější KSČM dokonce připadly dva výbory, z Babišova pohledu velmi důležité, totiž mandátový a imunitní a rozpočtový. Ten má navíc získat Miloslava Vostrá, o jejichž ekonomických kompetencích veřejnost nic neví. Obecně známý ekonom Jiří Dolejš na tento post nedosáhl, jeho fundované analýzy by se ministrovi financí z ANO nemusely líbit.

Vojtěch Pikal a Jan Hamáček.
Sněmovna nezvolila Fialu místopředsedou. Je to diktát, zaútočil Farský na ANO

Babiš byl velkorysý také k okamurovcům, jimž předal hospodářský a bezpečnostní výbor. Přitom ten první měl slíbený poslanec ANO Martin Kolovratník. ANO se vzdalo i dvou křesel místopředsedů sněmovny, na něž by podle poměrného systému mělo nárok. Školský, obranný a ústavně-právní výbor připadne ODS, evropský KDU-ČSL, zahraniční ČSSD.

Na těchto orgánech Andrej Babiš nemá osobní zájem. Výbory, které budou kontrolovat ministerstva zdravotnictví a zemědělství, si ponechá ANO. Opozice už Babišovi připomněla, že právě tyto oblasti byly předmětem jeho byznysu v Agrofertu a Investičním fondu Hartenberg.

Radek Vondráček poskytl 15. listopadu v Praze rozhovor Deníku.
Aktivisté se bojí zneužívání moci. Pomůže Vondráček?