Když v roce 2008 kabinet Mirka Topolánka zavedl poplatek za návštěvu u lékaře, za recept, hospitalizaci a pohotovost, způsobilo to zemětřesení na politické scéně. Krajské volby v témže roce ovládla ČSSD, neboť jejich tématem udělala právě tyto platby, ačkoliv šlo o částky 30 až 90 korun.

Apel na jejich zrušení levici vydržel pět let, kdy zvítězila ve sněmovních volbách. Sobotkova vláda vše dotáhla do konce a v roce 2015 toto opatření poslala prostřednictvím poslanců ČSSD, ANO a KDU-ČSL k ledu.

Zdroj: DeníkDnes už se platí pouze 90 korun za pohotovost, přičemž se zvažuje zvýšení platby na 200 korun. Pohořel i plán exministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na zavedení zdravotních nadstandardů, jež zahrnovaly platby za výkony či aplikaci zdravotnických materiálů nad rámec běžného ošetření. Byly zavedeny v roce 2012 a obsahovaly osmnáct položek, například některé typy očkování, sádrování z odlehčených materiálů, nitrooční čočky. Postupně mělo být nadstandardů sedmdesát včetně šetrnější narkózy nebo určitých typů robotických operací.

Český premiér Petr Fiala.
O vojenské základně USA v Česku nikdo nejedná, ujistil premiér Fiala

„Po patnácti letech je to opravdu revoluční změna a všichni se s ní musí nějak sžít,“ řekl tehdy Heger. Nic z toho se nestalo, neboť Ústavní soud vyhověl stížnosti opozičních poslanců a opatření zrušil, nebylo totiž součástí základního zákona, ale pouze prováděcího předpisu.

Současný ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) opět hovoří o možnosti zavedení zdravotního připojištění, což je eufemismus pro nadstandard.