„Za první pololetí mají nemocnice celkovou ztrátu dvě miliardy korun a lze předpokládat, že ve druhém pololetí se ztráty budou rychle prohlubovat. Zvýšení DPH připravilo zdravotnictví o šest miliard korun a úhradová vyhláška způsobila meziroční pokles příjmů nemocnic o deset procent," varuje stínový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Bývalý šéf resortu ovšem varuje před zjednodušováním problému. „Pan stínový ministr s lehkostí říká, jak finančně obšťastní zdravotnictví, ale neříká, že ho ČSSD dlouhá léta během svých vlád penězi zalévala a záhonek znovu 
a znovu vysychal. Neříká, že brzdit náklady a raději zvyšovat efektivitu zdravotnického systému politicky pěkně bolí, ale není bez toho možný udržitelný pokrok. Raději zatím nemluví o tom, na čí úkor peníze v rozpočtu vezme," konstatuje Leoš Heger (TOP 09).

S tím, že se nemocnice skutečně mohou ocitnout v problémech, ale souhlasí ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Už má připravený plán: v příštím týdnu navrhne vládě zvýšení plateb za státní pojištěnce o 77 korun. To by mělo do zdravotnictví přilít 5,7 miliardy korun. V plánu má i odkup nedobytných pohledávek VZP či poskytnout pojišťovně bezúročnou půjčku. „Úhradová vyhláška nebyla napsána šťastně. Děláme si katastrofický scénář, že na konci roku nebudou mít některé nemocnice na výplaty a nákupy léků. Komplikace mohou postihnout zhruba třetinu zařízení. Teď jde o to, aby se ta nešťastná vyhláška neopakovala příští rok," řekl Deníku už při nástupu do funkce Martin Holcát.