"Situace v Sýrii je tragická, je to zcela rozvrácená země plná utrpení. Přitom Sýrie patřila v regionu k relativně vyspělým a kulturním zemím se vzdělaným obyvatelstvem. Jestli si někdo zaslouží azyl a život v relativně bohaté a hlavně bezpečné zemi, jako je Česko, tak jsou to Syřané," uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

"Vždy stojíme o lidi, kteří jsou ochotni a schopni dobře pracovat. A navíc si myslíme, že současnou migrační krizi v Evropě nezvládnou řešit jen vlády a politici, je to věcí nás všech a soukromé firmy mohou výrazně pomoci," dodal Štrupl.

Činy důležitější, než slova

Podle prezidenta Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka Hamé prokazuje, že činy jsou nyní důležitější než slova. "Nepochybně to celá řada pozorovatelů odsoudí jako marketingový tah, ale ruku k dílu již nepřiloží," řekl. Pokud by další firmy a organizace zareagovaly podobně, tak jakkoliv to není systémové, je to alespoň nějaké řešení, doplnil. O dalších firmách ale zatím neslyšel.

Vnitro kromě pěti desítek nabídek zaznamenává také zájem lidí, kteří chtějí pomoci přes neziskové či nevládní organizace. "Nejčastěji se v těchto případech jedná o nabídky materiální pomoci ve formě oblečení, potravin, balené vody, hygienických potřeb či hraček," sdělila dnes ČTK Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

O azyl v Česku letos požádalo asi 60 Syřanů. Policisté přitom od června zadrželi v ČR zhruba 2500 uprchlíků, kolem poloviny z nich právě z válkou zmítané Sýrie. Většina z nich směřuje do Německa nebo dalších zemí západní Evropy.

Hamé má v Česku sedm výrobních závodů, po jednom v Rumunsku, na Slovensku a v Rusku. Firmu vlastní islandsko-lotyšský fond Nordic Partners. V letošním prvním pololetí Hamé meziročně zvýšilo tržby o 14 procent na 2,9 miliardy korun.