"Počítám s tím, že za čtyři roky bude Česká republika v jiném světle a bude mít možná úplně jinou agendu než dnes. Sám za sebe ale se chci připravit, aby voliči se mnou mohli počítat," řekl ČTK Fischer. Po dvou volebních obdobích nebude (nezmění-li se ústava) v roce 2023 kandidovat stávající prezident Miloš Zeman, který porazil v lednu Fischera i další nové senátory - Jiřího Drahoše a Marka Hilšera. Fischer tehdy obdržel 526 694 voličských hlasů.

Do Senátu Fischer kandidoval jako nezávislý, spolupracoval přitom s ODS, lidovci, TOP 09 a hnutím STAN. Dnes večer dorazil do sídla občanských demokratů. Řekl, že se zatím pro stranický klub nerozhodl a vstoupí do jednoho od čtyř podporujících stran. Ke vstupu ho přesvědčí složení frakcí i případná nabídka práce v Senátu, uvedl. "Určitě velmi rád pomůžu se zahraniční politikou, s obranou a bezpečností, s evropskými věcmi, ale určitě i dalšími. Rozhodně se nebráním, vím, že se to v Senátu musí odpracovat," dodal.

Jaroslav Kubera
Kubera a Čunek: Na předsedu Senátu má nárok nejsilnější klub

Představu o tom, kdo by měl vést horní komoru, Fischer má. Jméno prozradit nechtěl. ODS už oznámila, že pokud se stane nejsilnějším klubem, navrhne do předsednické funkce dosavadního místopředsedu Senátu Jaroslava Kuberu.

"Já bych určitě chtěl podpořit takového předsedu Senátu, který odolá v nepřízni mediálním i politickým tlakům a tlakům firem. Senát se musí umět postavit například vládní většině, nebo i tomu, co dělá prezident republiky," dodal Fischer. Řekl, že ale jmen padá víc než jen Kuberovo.

Marek Hilšer.
Favorité Fischer i Hilšer budou v Senátu. Těsný souboj ovládl pirátský kandidát

V sobotu jej při druhém kole senátních voleb volilo 78,08 procenta voličů při lehce nadprůměrné účasti 21,01 procenta, z čehož měl Fischer radost. Za svým úspěchem vidí brzký start kampaně.

"My jsme začali sbírat podpisy pro tu kandidaturu poměrně brzy a v tom terénu jsme byli už na jaře. Když potom začala kampaň, tak jsme plynule přešli z jednoho módu - sbírání podpisů - do druhého módu - oslovování voličů," uvedl nový senátor v prostorově skromném volebním štábu v zadním traktu kavárny SmetanaQ na Smetanově nábřeží. Jako občerstvení byly k dispozici i pro novináře třeba sýry či ovoce.

Pavel Fischer
Praha zvolí tři nové senátory. Co si finalisté myslí o směřování země?

Volební obvod nejsou jen Modřany

Podle Fischera je důležité si uvědomit, že obvod nezahrnuje pouze Modřany, ale také například Radotín nebo část Prahy 4. "A je tam celá řada malých obcí, které mají možná malé problémy, ale které jim velmi komplikují život," dodal. Jde například o nedodělanou kanalizaci.

"Žijí tam daňoví poplatníci a přitom tam v tom místě není pomyšleno na školku nebo na školu, že musí dojíždět daleko, na poště se stojí fronty. Když to zažijete z blízka - tak si uvědomíte, že ten volební obvod možná opravdu má velmi specifické problémy v těch obcích," uvažuje Fischer. V jednom z vyjádření pro média také upozornil, že být senátorem je pro něj nová zkušenost. "Je to něco jiného, když má člověk mandát senátora, než když jen komentuje politické dění."

Fischer by se chtěl v horní komoře Parlamentu zabývat zahraniční politikou, k níž má nejblíž. Bývalého velvyslance ve Francii podpořily ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, na vstupu do konkrétního senátního klubu však ještě není.  "Uvidíme podle rozhovorů a ty začnou až po volbách," dodal Fischer.

Neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš míří do Senátu v Praze 4.
Prezidentští kandidáti v Praze uspěli. Drahoš jde do Senátu už po prvním kole