Jan Fischer je už týden premiérem, ale při sestavování vlády je daleko více slyšet předsedy politických stran a také prezidenta Václava Klause. „Přál bych si, aby byl ponechaný ve vládě jeden jediný ministr. Tím je ministr financí Kalousek. Já bych mu svoji důvěru stoprocentně dal. Věřím, že by udržel českou ekonomiku v pořádku,“ řekl prezident serveru iDnes.

Nad tímto směrem úvah se pozastavují právníci. „Prezident republiky si nesmí klást žádné podmínky při jmenování premiéra. A je čistě na předsedovi vlády, koho si vybere za své ministry. Ustanovení v této oblasti jsou kategorická, to znamená, že se od nich nelze odchýlit a musí se postupovat pouze v jejich rámci,“ řekl Deníku bývalý soudce Ústavního soudu a jeden z autorů české ústavy Vojtěch Cepl.

Podle něj je vyjednávání po vyslovení nedůvěry vládě mimo ústavu. „Čeští politici nepochopili smysl konstitucionalismu. Ústava říká, že by nově jmenované vlády měly ve třech krocích žádat o důvěru. Pokud by ji nezískaly, sněmovna by se rozpustila a konaly by se předčasné volby. Politici tvrdí, že by to bylo zdlouhavé, ale jak to mohou říct, když to nikdy nezkusili? Celý proces by mohl proběhnout překvapivě rychle,“ vysvětlil Deníku Cepl.

Boj o jména

Na to ale politici nechtějí slyšet a pilně skládají Fischerovi vládu. Kalouska si pospíšili vetovat zelení, kteří ústy svého předsedy Martina Bursíka tvrdí: „Když nemůže pokračovat nestranický ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, nebude tam ani lidovec Kalousek.“ Kalouskovo jméno se objevilo hned po pádu Topolánkovy vlády. „Ministra financí navrhuje ODS, je to tedy její odpovědnost, ale nám by pan Kalousek, pokud by pozastavil nebo zrušil své členství v lidové straně, nevadil,“ řekl před dvěma týdny Deníku šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Boj o Kalouska mezitím vzdal lídr ODS Mirek Topolánek a Fischer už také o něm neuvažuje. Ve středu Paroubek předložil premiéru Fischerovi seznam sedmi jmen, která navrhuje sociální demokracie do překlenovací vlády. „Všichni kandidáti jsou odborníky ve svém oboru a zkušenými úředníky, kteří jsou zcela jistě schopni zvládnout vládní úkoly,“ sdělil Paroubek. Cepl ovšem upozorňuje, že v minulých měsících se v zahraničním tisku objevily komentáře o zaostalosti naší země. „Nám se to v ekonomickém smyslu podařilo vyvrátit, ale v oblasti budování právního státu prokazujeme, že do skupiny zaostalých zemí patříme,“ okomentoval dění na české politické scéně Cepl.

Ministři navrhovaní ČSSD

ministerstvo pro místní rozvoj Rostislav Vondruška, šéf Czechtourismu

ministerstvo průmyslu a obchodu Ivo Pěgřímek, šéf Českého báňského úřadu

ministerstvo zemědělství Jakub Šebesta, śéf zemědělské inspekce

ministerstvo zahraničí Jan Kohout, náměstek ministra zahraničí

ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle, velvyslanec ČR při NATO

ministerstvo vnitra Martin Pecina, šéf antimonopolního úřadu

ministerstvo práce a sociálních věcí Petr Šimerka, náměstek ministra práce