Nejzručnějším otvíračem byl Tomáš Hladík z pražské Hospůdky U Gurmána, který za tři minuty a patnáct vteřin otevřel 32 schránek. Spolu s titulem a pohárem získal možnost zúčastnit se světového šampionátu v irském městě Galway.

Druhá byla jediná kuchařka v soutěži Eliška Marková z restaurace Ambiente Brasileiro s časem čtyři minuty a pět vteřin. Třetí místo získal Petr Kulhavý z hotelu Alcron, který se vešel do pěti minut a 18 vteřin.

„Úroveň soutěže byla velmi dobrá. Účastní se jí tradičně lidé, kteří mají zkušenosti a vědí, co mají s ústřicemi dělat,“ řekl porotce Václav Frič, který je šestinásobným mistrem republiky v této kulinářské disciplíně. Upozornil také na to, že při závodech o čas se musí poněkud polevit v hodnocení toho, zda je ústřice dobře odříznutá a zda je dokonale očištěna.

Podle pořadatelů prošlo rukama zručných kuchařů asi 1000 čerstvých ústřic, které byly dovezeny z francouzské Bretaně. „Klání je fyzicky velmi náročné až drsné. Musí se na čas otevřít 30 ústřic. Dvě jsou náhradní pro případ, že by šlo o vadný produkt,“ řekl za pořadatele Roman Vaněk z Pražského kulinářského institutu. Zdůraznil, že výsledek musí být prezentovaný „jako pro hosta v restauraci“. Všechny otevřené lastury se totiž vzápětí na tácech roznášely mezi diváky a v mžiku mizely v ústech.

Soutěžící otevírali ústřice typu Belon. „V Česku jsou méně známé. Jsou dražší, ale chuťově zajímavější a kvalitnější. Musí se ovšem otevírat přes takzvaný zámek a někteří kuchaři kvůli tomu narazili,“ uvedl Vaněk.

Zručnost a síla jsou důležité

Podle Friče záleží při soutěži na zručnosti a síle. „Musí tam být brutální síla. Pro laika je to stejně náročné jako rozlousknout ořech příborovým nožem,“ vysvětlil. Poznamenal zároveň, že vyzrát na tuto delikatesu může i žena. Kuchařka Marková se českého mistrovství účastní již několik let. Je patrně jedinou ženou na světě, která závodí v otevírání ústřic.

„Denně otevírám asi 200 ústřic v restauraci. Je to dostatečný trénink na to, abych uspěla,“ řekla Marková. K účasti ji prý motivuje snaha dokázat, že nejde o výhradně „chlapskou záležitost“. „Pro vítězství je nutná dobrá technika, čas i trpělivost. Chlapi to berou přes sílu a já na to mám své triky. Vím, že v ruce sílu nemám a potřebuji se proto opřít o stůl. Nezáleží mi, jak přitom vypadám, ale abych byla úspěšná,“ uvedla. Společnost jí na pódiu dělala také jedna amatérka, která se prý do soutěže přihlásila ze zvědavosti. V soutěži však neobstála kvůli neznalosti technologie.

I pro zkušené kuchaře však prý byly ústřice „tvrdým oříškem“. „Jsem zvyklý na jiný typ. Byl jsem trochu překvapený. Drolily se mi v ruce,“ řekl kuchař Lukáš Sedláček z restaurace Ambiente Brasileiro. Je přesvědčen, že dobrý kuchař by měl tuto dovednost ovládat. „Ústřice jsou velmi žádaný a tak trochu módní produkt,“ uvedl. Účast v sobotní akci ale vnímá jen jako zpestření své práce.

Podle Vaňka je mistrovství svátek, který by měl přispět ke kulinářské osvětě. „Ústřice jsou symbolem čerstvosti. Snažíme se naší kuchyni navrátit čerstvost a kvalitu,“ řekl.

Ústřice obsahují minerály a další látky užitečné pro zdraví. Jsou považovány také za afrodiziakum. Češi ale prý zatím přicházejí na chuť ústřicím jen pomalu a pochutnávají si na nich většinou jen gurmáni. Dováží se z Francie či Nizozemska.