Oblečení a obuv do Česka putovalo přes nastrčené společnosti, které se měnily zhruba po půl roce. „Firma měla za úkol dovézt zboží za co nejnižší cenu, to znamená jen za dopravu a clo," uvedla Havelková. Když bylo zboží v Česku, firma ho papírově přefakturovala na další nastrčenou společnost do jiné země Evropské unie, zejména na Slovensko a Maďarsko. Díky tomu bylo zboží osvobozeno od DPH a neplatili ani daň z příjmů. „Pokud finanční úřad začal nastrčenou společnost kontrolovat, převedli ji na bílé koně – osoby, které nebyly české národnosti a žily v zahraničí," dodala Havelková.

800 kontejnerů

Policisté se případem zabývali na základě upozornění nizozemských celníků několik měsíců, za tu dobu gang do Česka dopravil na 800 kontejnerů, kdy každý vážil zhruba 20 tun. Zboží končilo v pražských asijských tržnicích SAPA a Tiskařská.

Kriminalisté u zadržených osob zajistili v hotovosti a na účtech asi 10 milionů korun, čtyři nemovitosti a auto. Podle policistů se nedá vyloučit obvinění dalších osob. Policisté zatím nechtějí komentovat, zda česká větev je součástí nějaké větší celosvětově organizované skupiny.