"Martine, nešetři na zdraví Severočechů," zní nápis na silnici před vraty jeho usedlosti v pražské Chuchli. Před dům mu aktivisté také postavili symbolické pytle s penězi.

Podle člena Greenpeace Jana Rovenského energetický gigant dělá z obyvatel severu Čech ve sporu o úroveň modernizace Prunéřova rukojmí. "Od podzimu hrozí ministerstvu životního prostředí, že pokud nedá k polovičaté modernizaci elektrárny souhlas, nesníží emise vůbec a bude elektrárnu dál provozovat v podobě z 80. let minulého století," uvedl Rovenský.

Ministerstvo životního prostředí nechalo projekt posoudit v zahraničí, aby se vyhnulo politizaci tématu, na dostavbu totiž tlačí i odboráři a projekt zařadili mezi priority, na nichž se shodli s vládou Jana Fischera. Analýza vlivů modernizace na životní prostředí by měla být hotova v březnu, a to včetně posouzení variant, které si vyžádalo ministerstvo a které ČEZ odmítá.

Na základě posudku vydá ministr životního prostředí Jan Dusík k záměru Prunéřov modernizovat stanovisko podle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Greenpeace a další nevládní ekologicky směřované organizace podle Rovenského doufají, že Dusík názorům ČEZ neustoupí.