Naproti tomu v české politice nijak výraznou stopu nezanechal, řekl Outlý. Podle něj se Gross stal premiérem spíše vlivem okolností, než kvůli své vizi. „Myslím, že ve funkci plaval, a nejsem si vědom, že by Česká republika udělala během jeho působení v čele vlády nějaký posun," řekl Outlý. Doplnil, že událostmi byl Gross spíše tažen, než aby je vytvářel.

Petr JustJust uvedl, že Gross příliš nezvládal komunikaci navenek. „Zamotával se do svých vysvětlování a tím si ho budou mnozí pamatovat," řekl Just. Grossovo zhruba patnáctileté působení v politice tak bude podle něj zužováno na jeho krátké působení v křesle předsedy vlády, které opustil po pouhých osmi měsících kvůli aféře kolem pořízení bytu.

Podle Justa tato záležitost patřila k těm méně příjemným věcem v politice, nicméně Gross si toho byl vědom, když před časem své jednání veřejně vysvětlil a omluvil se.

Bál se přiznat

O aféře, která ho stála slibně rozjetou politickou kariéru, Gross dlouho mlčel. Pravdu o ní řekl až před rokem. „Kdybych se býval nebál přiznat, že jsem byt financoval z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do polopravd a lží," řekl loni v dubnu v České televizi Gross, který již v té době bojoval s vážnou nemocí.

Z hlediska sociální demokracie Gross podle Justa ale pomohl straně dostat se na pozici jedné z nejsilnějších stran v české politice a Zemanovi do čela strany. Z místa dlouholetého předsedy poslaneckého klubu ČSSD také organizoval sociální demokracii na parlamentní půdě, doplnil politolog.

Zapálit svíčku na jeho památku můžete ZDE.