Prezident podle Hájka bere při udělování milostí na zřetel lidský rozměr případu, který "z principu ani nejde" vysvětlit.

Udělování milostí provází v posledních době značný rozruch, dvě udání na ně dokonce prověřuje policie. Hrad možnost korupce při udělování prezidentských milostí vylučuje.

"Pan Zaorálek se mýlí důsledně a s jistou vášnivostí, typickou pro nevzdělance z pražské, respektive ostravské kavárny," napsal Hájek. Připomněl, že zdůvodňování milostí zavedl až Klaus, bývalý prezident Václav Havel je nezdůvodňoval. V ústavě přitom není ani slovo o tom, že by měl prezident milosti zdůvodňovat.

Kritizoval státního zástupce Bodláka

Stejné "účelové hlupáctví" jako Zaorálek doložil podle Hájka i pražský státní zástupce Marek Bodlák, jenž považuje za nepochopitelnou milost pro bývalou ředitelku Metropolitní univerzity Annu Benešovou. "Pan státní zástupce by měl ihned rezignovat a vrátit diplom, když lká nad tím, že prezidentská milost zmařila práci policie, státního zastupitelství i soudu: Tak je to přece vždycky! To je vlastní smysl prezidentské milosti!" napsal Hájek.

Benešová se podle médií zmiňovala v telefonátech o vztazích s prezidentovou ženou Livií Klausovou tak často, až to bylo podezřelé vyšetřovatelům. V jejím případě je podle Zaorálka nepochopitelné zrušení pouze podmíněného trestu prý kvůli péči o nemocného manžela.

Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality v současné době prověřuje dvě anonymní udání na to, že si podnikatel Tomáš Malina, odsouzený za stamilionový podvod, nechal prezidentský pardon údajně zařídit a zdravotní posudky zmanipuloval. Dostal kvůli nemoci odklad k nástupu do vězení a prezident nyní zvažuje milost. Udání přitom přišla na státní zastupitelství ještě před rozhodnutím Hradu o odkladu trestu, upozornil Týden. Podle Hradu jde o účelově vymyšlené pomluvy.

Zaorálek požadoval v úterý po prezidentovi a jeho kanceláři vysvětlení ohledně poskytnutých sporných milostí, a to i z minulosti. Pokud tak prezident neučiní, chce Zaorálek na pátečním jednání stranického grémia navrhnout další kroky. Podle médií vyzve ČSSD Klause k odchodu z funkce.