Řád uvádí, že ve třetím čtení se koná rozprava, ve které lze navrhnout pouze opravu například legislativně technických, gramatických a písemných chyb, případně podat návrh na opakování druhého čtení. Hamáček na paragraf upozornil několik poslanců už při projednávání senátní novely odpadového zákona proti krádežím kovů.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura vykládá jednací řád tak, že se rozprava může konat, lze v ní ale navrhnout jen řádem dané úpravy. „Ptám se, kde je napsáno, že nemůžeme diskutovat o něčem jiném," řekl. Poslancům doporučoval, aby tedy nejprve navrhli vrátit předlohu do druhého čtení a pak to hodinu zdůvodňovali.

„V minulosti si nikdo nedovolil, aby se takto zacházelo s vystoupeními poslanců," řekl Laudát. Jde podle něho o postup, který nemá obdoby. „S tímhle stejně neuspějete," dodal.

Takto chápu řád já, říká předseda Sněmovny

Hamáček zdůraznil, že řídí schůzi v souladu s jednacím řádem. Pokud s tím někdo nesouhlasí, může prý podat námitku, o níž se rozhodne hlasováním. „Takto jednací řád chápu já," podotkl předseda Sněmovny a dodal, že neomezil ani vystoupení představitelů s přednostním právem nebo dvouminutové faktické poznámky.

Hamáčkův výklad podpořil šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. V souvislosti s tím, že takový postup bude možné uplatnit kdykoli v budoucnu, ale upozornil na to, že „každý klacek má dva konce".