České televizi Babiš řekl, že o pomoc pro Smartwings žádají vládu cestovní kanceláře. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež ČTK v reakci sdělil, že takto to sice kanceláře přímo neprezentují, konec této letecké společnosti by ale znamenal pro tuzemský cestovní ruch problémy.

O tom, že by stát mohl koupit dominantní, až stoprocentní podíl v letecké společnosti, hovořil v sobotu v České televizi ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Opozice s tím většinou nesouhlasí, v rozhovoru pro ČT záměr zkritizoval také předák Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Boeing 737-800 společnosti SmartWings na přistávací dráze
Aerolinky Smartwings? Havlíček: Stát by mohl ve firmě koupit stoprocentní podíl

Babiš dnes uvedl, že nezná detaily připravovaného scénáře. "Představa je, že by to stát koupil za korunu," uvedl s tím, že otázkou je bilance společnosti a její zadlužení a bylo by těžké do firmy dávat miliardy. "Je to hlavní dopravce, cestovní kanceláře nás proto žádaly, abychom jim pomohli," uvedl s poznámkou, že přepraví miliony cestujících ročně.

"Dostali jsme dotaz a napsali jsme i doporučení v tom smyslu, že pro nás by bylo velmi obtížné, kdyby Smartwings zkrachoval, a to především z toho důvodu, že není vůbec jasné, jak na tom jaká společnost ve světě je," řekl dnes ČTK Papež. Podle něj by při objednávání dopravy jinými společnostmi nemusela být jistota, že daná společnost v polovině sezony nezkrachuje. "A to je při všech těchto neštěstích, které nás potkávají, obrovské riziko," dodal. Se Smartwings pak podle něho mají kanceláře uzavřené smlouvy v českých korunách. "Kdyby se uzavíraly s jinými společnostmi v eurech, lety by se prodražily, protože mezitím hodnota koruny klesla. To by také nebylo pro cestovní ruch příliš dobré," upozornil dále Papež.

Záchrana by vyšla na miliardy

Vstup do společnosti na úrovni stoprocentního podílu by podle Havlíčka musel být za částku blížící se nule, záchrana společnosti by nicméně stát vyšla na nízké miliardy korun. Nevyloučil ani jinou možnost, a to individuální bankovní záruku. O vyšší míře pomoci Smartwings stát uvažuje proto, že má strategický význam, uvedl ministr. Rozhodnout se podle něj musí do konce června, projedná to vláda. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) nedává smysl nic jiného než nákup stoprocentního podílu.

"Nákup Smartwings z mého pohledu není na stole. Můžeme se bavit o tom, jak řešit problematiku leteckého průmyslu obecně. Podle mě mají platit pro všechny stejné podmínky, jsou tady programy, ať využijí Antivirus, případně nějaké půjčky, můžou akcionáři vložit další peníze do té firmy, to jsou standardní mechanismy," řekl Hamáček. Předseda STAN Vít Rakušan dnes v ČT záměr označil za úplný nesmysl, kritizoval to také šéf ODS Petr Fiala.

Demonstrantka s modelem letadla - Demonstrantka pózuje s modelem letadla 14. května 2020 před budovou ministerstva financí v Praze při protestu proti financování leteckého průmyslu a rozšiřování kapacit Letiště Václava Havla.
Zelení a spol. protestovali proti rozšíření letiště: Postavte raději byty!

"I kdyby Česká republika převzala firmu za jedinou korunu, náklady by mohly přerůst obrovitou hodnotu. V tomto případě není důvod, aby takovouto malou leteckou společnost Česká republika kupovala. Měla by se soustředit na pomoc Letišti Praha, které je strategickou firmou a které rozhodně stojí za sanaci, ale Smartwings to rozhodně není," řekl ČT Středula. "Příběh Smartwings je složitý. Jakákoli úvaha o tom, že by firma mohla být převzata státem, daňovým poplatníkem a sanovat obrovské škody, které by tam mohly být i skryty, o kterých zatím nevíme, není zodpovědný krok," dodal.

Smartwings Group patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe. Do skupiny patří dopravci Smartwings a ČSA. Loni na svých linkách přepravila 8,2 milionu cestujících. Letecké společnosti po celém světě odstavily nyní z provozu většinu letadel, aby jim rychle neubývala hotovost. Řada zemí totiž rozšířila omezení v letecké dopravě, aby zpomalila šíření epidemie onemocnění způsobeného koronavirem.