Hašek za kraje garantoval zachování sítě škol. „Obavy některých škol z dalšího fungování nejsou způsobeny zaváděním společného vzdělávání, ale dlouhodobě klesajícím počtem dětí v těchto školách. Platforma pro společné vzdělávání poskytuje jasný návod, jak síť škol udržet i od nového školního roku," uvedl Hašek ve společném prohlášení.

Účelem platformy, v níž se v lednu spojili ministerstvo a představitelé krajů a obcí, bylo řešení praktických problémů spojených se startem nových pravidel pro inkluzi na začátku školního roku 2016/2017.

Ministryně školství při jednáních z kraji také dohlížela na to, aby se dodatečné peníze poskytnuté státem dostaly skutečně do škol. „Jsem ráda, že v úzké spolupráci s kraji se školám tyto prostředky nyní již reálně dostanou. Záleží mi na tom, aby se školám finanční prostředky, které posíláme, skutečně dostaly," uvedla Valachová.

Ministerstvo například školám letos poskytlo navíc 500 milionů korun na asistenty pedagoga. Deník Právo nedávno informoval, že k ředitelům škol tyto peníze často nedoputovaly.