"Podle hasičů by proto lidé měli dodržovat základní bezpečnostní pravidla, měli by přijmout opatření na omezení rizika vzniku požáru v jednotlivých domácnostech a vlastník objektu by se měl starat o technický stav budovy včetně technických zařízení", sdělila mluvčí generálního ředitelství hasičů Ivana Svitáková.

Vyšetřovatel příčin požárů Radek Kislinger v této souvislosti také uvedl, že chodby, schodiště, únikové cesty a východy v bytových domech by měly být volné kvůli případné evakuaci lidí a hasičskému zásahu. V objektech by rovněž měly být na dostupných místech funkční hasicí přístroje nebo zařízení pro zásobování požární vodou, například nástěnné hydranty.

Hasiči každoročně vyjíždějí k více než 3000 požárům v domech, loni při nich podle Svitákové zemřelo na 50 lidí, téměř 500 bylo zraněno a škody se vyšplhaly na 370 milionům korun. Druhou nejčastější příčinou loňských požárů po nedbalosti dospělých byly provozně technické závady. Následovalo úmyslné zapálení a hra dětí s ohněm.

Nejzrádnější jsou noční požáry

Podle Svitákové jsou požáry nejzrádnější v noci, kdy lidé v objektech spí. Oběti většinou neuhoří, ale zemřou kvůli nadýchání se jedovatých zplodin, které při požáru vznikají. "Kouř je rychlejší než oheň a již dvě nebo tři nadechnutí bývají smrtelná," uvedla mluvčí.
Hasiči proto radí, aby si lidé vybavili domácnosti hlásiči požárů. "Lidé pak mají mnohem větší šanci situaci včas vyřešit, a sice zavolat hasiče, případně opustit ohrožený prostor," uvedl Kislinger. Vedle toho je podle něj dobré vybavit přenosnými hasicími přístroji nebo spreji i jednotlivé domácnosti.

V případě vypuknutí požáru mají lidé zachovat klid a pokud je to možné, snažit se požár uhasit nebo zabránit jeho šíření. Co nejrychleji by také měli oznámit požár hasičům prostřednictvím linky 150 nebo 112 a následně hořící objekt opustit.
Při pohybu v zakouřeném prostoru si lidé ale musejí dávat pozor, aby se nenadýchali zplodin hoření, měli by se proto držet při zemi a přes ústa a nos si dát navlhčený například textilní kapesník, radí hasiči.