Slučování k 1. lednu 2014 má přinést úsporu 60 milionů korun. Výše úspor v dalších letech závisí na tom, jak se podaří sloučeným organizacím zefektivnit provoz. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard.

Podle návrhu se sloučí Revmatologický ústav s Všeobecnou fakultní nemocnicí a Endokrinologický ústav s Institutem klinické a experimentální medicíny a brněnské CKTCH a Fakultní nemocnice u sv. Anny s tamní fakultní nemocnicí. V Brně tak zůstane jedna fakultní nemocnice, která se po přijetí zákona o univerzitních nemocnicích změní na univerzitní.
"Ministerstvo nyní komunikuje se zaměstnanci dotčených organizací a vysvětluje důvody pro sloučení. Stejným směrem je zaměřena i aktivita managementu a ředitelů nemocnic," shrnul Plíšek.

V takzvaném slučovacím zákoně navrhuje ministerstvo také sloučit Koordinační středisko pro resortní zdravotnické informační systémy s Ústavem zdravotnických informací a statistiky a Koordinační středisko transplantací se Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

Slučované organizace sepíšou do 31. prosince 2013 protokol o předání a převzetí závazků. Výčet majetku a závazků uvedených v protokole se upřesní na základě řádné účetní uzávěrky do 31. března 2014.

Účinnost zákona je navržena od 1. prosince 2013, s výjimkou paragrafů měnících terminologii v zákoně o zdravotních službách a v transplantačním zákoně, které mají nabýt účinnosti od 1. ledna 2014.