Ministr Leoš Heger (TOP 09) je představí v úterý. V první fázi pracoval na kodexových zákonech o službách a úpravách v oblasti léků a pacientských poplatků, v závěrečné fázi se bude zabývat zvyšováním spoluúčasti pacientů.

Legislativní práce se nyní soustřeďují na zákony o zdravotních pojišťovnách a univerzitních nemocnicích. S ministerstvem sociálních věcí spolupracuje zdravotnictví na zákoně o dlouhodobé péči.

Zdravotní pojišťovny stejně jako univerzitní nemocnice mají být neziskovými subjekty sui generis. Normy pro pojišťovny a nemocnice připravoval před třemi lety ministr Tomáš Julínek (ODS). Chtěl ale z obou udělat akciové společnosti. Kritici varovali, že to je cesta k jejich privatizaci.

Paragrafové znění zákona o zdravotních pojišťovnách by měla vláda dostat na přelomu roku a od ledna 2013 by norma měla platit. Zákon má sjednotit podmínky pro fungování pojišťoven. Ministr chce zpřísnit dohled nad nimi a dát jim možnost přes dceřiné společnosti nabízet připojištění na nadstandard. Pojišťovny mají dostat smluvní volnost, měly by moci uzavřít smlouvu jen s tím, koho potřebují pro pokrytí zákonného nároku pacientů.

Návrh zákona posílí roli managementu a dozorčích rad pojišťoven. Členové vedení budou podle něho ručit za chybné rozhodování majetkem. V dozorčí radě mají být jako dosud zastoupeni pojištěnci, zaměstnavatelé a stát.

Podle připravovaného zákona by také měl vzniknout nový subjekt, kancelář zdravotních pojišťoven, na kterou by byly převedeny činnosti národního referenčního centra, centra mezistátních úhrad a dalších činností, které nyní Všeobecná zdravotní pojišťovna vykonává pro všechny pojišťovny.

Věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích chce dát ministerstvo vládě do konce roku, paragrafové znění do konce roku 2012. Účinnost předpokládá od ledna 2014. V normě bude pojistka proti privatizaci, nemocnice v ní budou vyjmenovány. Pokud by některá měla být vyřazena, musí to schválit parlament. Zákon také omezí vliv ministerstva na řízení univerzitních nemocnic. Ministr už nebude jmenovat a odvolávat ředitele, měla by to dělat správní rada.

Základem pro fungování a existenci univerzitních nemocnic má být smlouva mezi fakultní nemocnicí a lékařskou fakultou. Nemocnice by měly mít správní a dozorčí radu, budou v nich zástupci státu, lékařských fakult, tedy univerzit, a mohli by tam být také zástupci krajů a měst, ve kterých univerzitní nemocnice sídlí.

Velké změny čekají nemocnice také proto, že příští rok jim vyprší smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Budou se uzavírat smlouvy nové a pojišťovny se netají tím, že některým nemocnicím smluvně omezí počty lůžek a s nepotřebnými nemocnicemi nové smlouvy neuzavřou.