Labe v Ústí dnes ráno kulminovalo na 588 centimetrech na druhém stupni povodňové aktivity. Jeho hladina odpoledne mírně klesala, v 15:10 byla na 580 centimetrech. V pátek by se měla snížit až o metr. Vyplývá to z prognózy Povodí Labe. Ze stupně bdělosti dopoledne klesl Flájský potok v Českém Jiřetíně, snižují se i hladiny ostatních menších toků.

Klesají také hladiny řek na Chrudimsku a Pardubicku, nejvyšší povodňový stupeň ohrožení byl v 16:00 jen na Chrudimce v Nemošicích. Druhý stupeň platil na Loučné v Dašicích, Novohradce v Úhřeticích, na Doubravě v Pařížově a Chrudimce v Padrtech. Vodohospodáři oznámili, že dnes spustí plavební provoz na Labi v úseku Kunětice a Brandýs nad Labem.

Zklidňuje se situace na tocích ve středních Čechách. V Sánech sice Cidlina časně ráno vystoupala na třetí stupeň, postupně však poklesla na druhý stupeň. Na první stupeň dnes klesla Sázava v Kácově na Kutnohorsku, kde voda před několika dny zatopila cesty, zahrady a pivovar.
Na jižní Moravě odpoledne platil druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost, jen na Dyji. Od rána klesají také hladiny řek na Vysočině.

Stále však zůstává uzavřeno několik silnic a komunikací. Ve středních Čechách je kvůli podemletým vozovkám i rozvodněným tokům mimo provoz pět silnic třetí třídy, nejvíce na Kutnohorsku. Na Pardubicku je neprůjezdný železniční podjezd Opočno, který zaplavila řeka Loučná. V Děčíně voda zaplavila silnici do Dolního Žlebu, průjezd pod Tyršovým mostem a uzavřena byla také ulice Polabí.

Zatopené Ležáky

V Pardubickém kraji byly zřejmě nejvíce postiženi lidé v Dolních a Horních Ředicích, kde voda z potoka a z polí zaplavila zhruba šedesátku zahrad a sklepů. Zatopeno bylo také pietní místo v obci Ležáky vypálené nacisty, ve středu tam však voda opadla a škody jsou na první pohled takřka neznatelné.

Praha dnes ruší protipovodňová opatření. Dopoledne uvolnila náplavky a odpoledne otevřela protipovodňová vrata na Čertovce. Město také nechalo demontovat protipovodňové mobilní zábrany v podchodu do Divadelní ulice a na Zbraslavi. Řekla to mluvčí pražského magistrátu Iva Vojtková.

Vydatné deště zvedaly hladiny od začátku týdne, řeky na mnoha místech zaplavily domy, zahrady, pole i komunikace, kvůli silnému větru a podmáčené půdě padaly stromy, které na řadě míst přerušily provoz na silnicích i železnicích. Na Znojemsku zemřela žena, zřítila se do zřejmě podmáčené studny.