Gorbaněvský hladovku, kterou pořádá iniciativa Bez komunistů.cz, drží před pražským Národním muzeem, kde chce po celý den malovat. Do hladovky se každý den zapojuje další člověk, iniciativa si klade za cíl připomínat české oběti komunistického režimu. Gorbaněvský ale chce výjimečně poukázat také na miliony obětí éry komunismu v zemích Sovětského svazu.

Svým zapojením podle svých slov přirozeně navazuje na činy své matky. „Bylo by spíše nepřirozené, kdybych se tomu nevěnoval," poznamenal ke svému protestu. Řekl také, že si na matčinu demonstraci z 25. srpna 1968 nepamatuje, vzpomíná si ale na následné návštěvy KGB u Gorbaněvských doma i na to, jak byl navštívit matku ve vězení a ve zvláštní psychiatrické nemocnici v Kazani. Do ní sovětský komunistický režim zavíral nepohodlné odpůrce. „Bylo mi tenkrát devět nebo deset let a byl to samozřejmě silný zážitek, který mi zůstal v paměti," poznamenal.

Gorbaněvský kritizuje i současnou ruskou vládu. „Režim v Rusku vraždí svobodu. A to jak u sebe, tak i v sousedních zemích," poznamenal. K současnému konfliktu na Ukrajině řekl, že k němu nemá dostatečné informace a že je v něm obtížné se vyznat. „Ale je velmi těžké pochopit, že lidé vraždí jeden druhého," dodal.

Do řetězové hladovky se v minulých dnech zapojili také například herec Jan Tříska a režisér Jiří Menzel, dalšími hladovkáři by měl být zpěvák a divadelník Jiří Suchý a bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.