"Týden před prázdninami tedy žádná radost, ale plout se dá," uvedl Jančar. "Doufejme, že nějaký ten déšť ještě přijde a vodáci tak v nejoblíbenějším čase sjezdů řek a říček budou mít alespoň nějakou vodu," dodal.

Vltava je splavná na horním toku s povolením šumavského národního parku a také pod Vyšším Brodem. Berounka má vody dost jak pod Plzní, tak pod Berounem. Sázava je sjízdná od Ledče a zatím je vody dost i pod Krhanicemi. Vodáci mohou vyrazit také na Lužnici od Suchdola a na Ohři pod Chebem. "Otava je sjízdná pro vodáky pohodlně od Sušice, na horním toku voda již není," upozornil Jančar.

Nedostatek vody na severu posunul splavnost Labe až pod Jaroměř, Jizera je sjízdná od Malé Skály. Menší toky jako Bílina a Ploučnice se pohybují kolem hranice minima, zatím je ale možné po nich plout. Orlice jsou splavné na dolních tocích a spojená Orlice pak od jejich soutoku až do Labe. "Řeky a říčky Vysočiny zatím trpí spíše suchem," podotkl Jančar.

Řeka Morava je sjízdná od soutoku s Desnou, Dyje má dostatek vody od Znojma i pod nádrží Nové Mlýny. Proud pro vodácké závody mohou v sobotu lidé využít na Svratce pod nádrží Vír I, vypouštěná voda zvedne také hladinu Moravice i dolního toku Opavy. Nesjízdná je Bečva, v Odře je voda až od Bohumína.