Vlastník cesty k ní namontuje další značky omezující rychlost.

Skupiny pěších turistů roztažených téměř po celé šířce silnice. Proti nim jezdci na kolech, kteří vysokou rychlostí sviští z kopce dolů.

Tak to vypadá na asfaltové komunikaci vedoucí z Ovčárny na vrchol Pradědu.

Mezi pěšími a cyklisty v poslední době na „turistické dálnici" přibývá kolizí.

Zatím poslední se stala v neděli, kdy šestileté dítě i osmapadesátiletý kolař skončili po střetu s poraněnou hlavou v bezvědomí. (čtěte více zde)

Na vrcholu Pradědu a u odbočky ke Švýcárně jsou umístěny značky, které omezují rychlost na třicet kilometrů v hodině.

„V současné době pracujeme na rekonstrukci dopravního značení kvůli jeho poničení. Toto značení ještě přibude na cestě nahoru u Horské služby a u rozcestí u Kurzovní chaty," sdělil Kamil Chalupa, tiskový mluvčí Českých radiokomunikací. Tomuto podniku cesta na nejvyšší moravskou horu patří.

Letos nechaly Radiokomunikace v okolí silnice a na rozcestích odstranit zbytky nebezpečných sloupků a rozcestníků. Neplnily totiž svou funkci a jen ohrožovaly kolemjdoucí.

„Jakékoli zábrany a retardéry jsou v tomto prostředí dalším nebezpečím pro provoz a jakékoliv prvky je navíc těžké v těchto podmínkách udržovat," vysvětlil Chalupa.

Dodal, že všechny bezpečnostní prvky jsou u komunikace nainstalovány. Lidé však k sobě musí být ohleduplní a řídit se předpisy.

Za řídítky s alkoholem?

Poslední kolize se na silnici k Pradědu stala v neděli 18. srpna na odbočce ke Kurzovní chatě.

„Cyklista sjížděl velmi rychle a po střetu s dítětem si přivodil těžký úraz hlavy s následným bezvědomím. Dítě bohužel srazil tak nešťastně, že se mu stalo totéž – mělo poraněnou hlavu a upadlo do bezvědomí," popsal situaci náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

V době srážky měl být cyklista pod vlivem alkoholu.

Sražený chlapec skončil v ostravské fakultní nemocnici. Je již po operaci, při vědomí a není v ohrožení života. Podle lékařů se jeho zranění obejdou bez následků.