„Děti se na zem dostaly v pořádku během hodiny," uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Podobný zásah absolvovala horská služba v Jeseníkách také loni.

Technická závada zastavila obsazenou lanovou dráhu Čerťák ve skiareálu Karlov u Horního Václavova dopoledne. „Naši záchranáři se dostali na místo s potřebným lezeckým vybavením během dvanácti minut. Po poradě s vedoucím lanové dráhy a obhlídce situace zjistili, že se ve výšce nachází šestnáct osob," informoval Michal Klimeš.

Členové horské služby se na místě rozdělili na několik záchranných skupin složených z pracovníků lanovky a horských záchranářů. Po vybavení potřebnou technikou si rozdělili celou trasu lanovky na jednotlivé úseky. Po nezbytné kontrole lanové techniky pak začali s evakuací a postupně sundávali jedno dítě po druhém.

„Akci jsme skončili během hodiny," dodal náčelník Klimeš. Děti nucený pobyt na lanovce přečkaly bez újmy a žádné z nich nemuselo být ošetřeno.

Lyžaře evakuovali z lanovky v Jeseníkách horští záchranáři také loni v únoru. Tehdy museli sundávat čtyři desítky lidí ze sedačkové lanovky z Ramzové na Čerňavu. Lanovka se zastavila také kvůli technické poruše, i tehdy se lidé na zem dostali v pořádku zhruba do hodiny. V únoru 2005 evakuovala horská služba rovněž na Ramzové z porouchané sedačkové lanové dráhy 144 lidí. Horská služba společně s obsluhou lanových drah na podobné situace pravidelně trénují. (hak)