Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stanou se naši hostinští mistry světa?

PRAHA - V celé Praze vrcholí přípravy nejlepších barmanů předsoutěží o Mistra ČR v točení belgického prémiového ležáku Stella Artois.

26.8.2007 1
SDÍLEJ:

Dvojnásobná vítězka soutěže Lada Chmelíková.Foto: Archiv

Každý návštěvník vybraných restaurací s touto značkou může ohodnotit kvalitu podávaného piva a servírovacího rituálu a nominovat do finále svého barmana zasláním SMS. Devatenáctého září proběhne české finále této soutěže a o měsíc později vBelgii celosvětové. V Praze se o postup do finále letošního mistrovství utká 39 provozoven.

Loni byli nejlepšími účastníky vpražském regionu Josef Ponížil za Sovovy Mlýny zPrahy, Robert Brožovský za Beer Point v OC Chodov, Praha. Letos je účast ve finále stále ještě otevřena.

VČeské republice proběhne letos již 5. ročník mistrovství, které má celosvětově jedenáctiletou tradici. O tom, kdo se 19.září zúčastní velkého VIP finále, jehož vítěz bude reprezentovat naši zemi na mezinárodním finále vBelgii, poprvé rozhodnou samotní spotřebitelé.

Mistrovství republiky ČR a SR v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois se při svém pátém ročníku stává novodobou tradicí.

Předchozí ročníky byly postaveny na regionálních kolech, jejichž vítězové se pak utkali ve finále o umístění na stupních vítězů. Loni se regionální kola přesunula na náměstí velkých měst a získala zaslouženou pozornost veřejnosti. Letos si značka Stella Artois dovolila přizvat do poroty, hodnotící výkon barmanů, ještě širší veřejnost. Hodnotit a nakonec i vybírat nejlepší barmany budou samotní hosté, příznivci a především opravdoví znalci piva Stella Artois.

Hosté hodnotí u každé sklenice piva Stella Artois dodržování pěti atributů, které jsou viditelnou součástí servírovacího rituálu: opláchnutá číše, správná výška pěny, originální rozetka a podtácek a na závěr správné postavení číše před zákazníka. Bezchybné dodržování celého servírovacího rituálu zaručuje, že zákazník - znalec může vychutnat svoji sklenici piva Stella Artois v nejvyšší kvalitě. Hosté, kteří jsou schopni poznat a ocenit servírovací rituál v delším časovém úseku, v mnoha restauracích napříč celou republikou, jsou nakonec tou nejnáročnější porotou, jakou si lze představit.

Cílem mistrovství je zvyšovat úroveň čepování prémiového ležáku Stella Artois, který má unikátní servírovací rituál. Chceme ale šířit povědomí o rituálu také mezi spotřebiteli,“ říká Zdeněk Prajs, manažer značky Stella Artois. „Když bude spotřebitel správné servírování vyžadovat a nesleví zkvality, je to ta nejlepší záruka, že pro barmany se stane rituál naprostou samozřejmostí a host si tak pivo správně vychutná. Proto jsme spotřebitele do hodnocení aktivně zapojili,“ dodává.

Jak může spotřebitel nominovat svého barmana do finále? Stačí zajít do jedné ze 116 restaurací v celé České republice, vnichž hlasování až do konce srpna probíhá, objednat si ležák Stella Artois a poté ohodnotit všechny detaily, které dokazují, zda byla Stella Artois správně načepována a naservírována. Hodnocení odešle host formou sms zprávy. Na jednoho hlasujícího spotřebitele navíc čeká skvělá výhra - výlet pro dvě osoby soukromým letadlem na typickou večeři francouzské ústřicové sezóny vLa Rochelle.

Všechny sms zprávy budou zpracovány a dvacet nejlépe hodnocených provozoven nominuje svého barmana. Spolu sdalšími deseti, kteří dostanou divokou kartu od odborníků zPivovarů Staropramen hodnotících vterénu, se utkají ve velkém VIP finále. To proběhne 19.září vPraze a jeho vítěz – Mistr České republiky – bude zastupovat náš stát na říjnovém světovém finále vBelgii.

Vloňském roce vyhrála finále Mistrovství ČR a SR již podruhé žena – Lada Chmelíková, která obhájila titul zroku 2005. VBelgii reprezentovala naši zemi druhá vpořadí Denisa Gregorová, neboť světového finále se národní vítěz může zúčastnit pouze jednou.

 

Shrnutí historie Mistrovství ČR a SR v točení prémiového ležáku Stella Artois (2003 – 2006):

Vuplynulých letech vzešli finalisté, kteří změřili své síly ve velkém finále, zjednotlivých regionálních kol, vnichž je hodnotila odborná porota. Regionálních kol se za čtyři roky trvání soutěže zúčastnilo téměř 350 barmanů, číšníků a majitelů restaurací zcelé ČR a vroce 2006 poprvé také ze Slovenska.

 

Znalec si všímá každého detailu (kritéria hodnocení spotřebiteli):

- Pěna ležáku Stella Artois musí být vysoká na dva prsty

- Obsluha musí při servírování postavit sklenici Stella Artois logem směrem kVám

- Sklenice musí být opláchnutá

- Na noze sklenice Stella Artois musí být umístěna rozetka

- Pod sklenicí musí být originální podtácek

26.8.2007 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Juraj Chmiel
3

Velvyslanec Chmiel vysoudil přes dvě stě tisíc korun. Stíhán byl neprávem

Ponorka A.R.A. San Juan
AKTUALIZOVÁNO
1 4

Bouchání do stěny. Námořnictvo možná zachytilo ztracenou ponorku

Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

/VIDEO/ Víte, kdo má zbrojní průkaz, kdo podporuje stavbu mešit v Česku nebo který uchazeč o Hrad chce přijmout euro? Celkem na 30 otázek odpovídali prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Vratislav Kulhánek, Jiří Hynek a Mirek Topolánek při cestě prezidentským vlakem. Prohlédněte si galerii, jak se vyjádřili k jednotlivým tématům.

Nová Sněmovna odstartovala: Poslanci se hádali o imunitní výbor

Zákonodárci vzešlí z říjnových voleb dnes složili slib a poprvé zasedli do poslaneckých lavic. Hladký průběh jednání se ale zadrhl na návrhu počtu členů mandátového a imunitního výboru (MIV).  

Blázni, nebo hrdinové? Názory mladých Japonců na piloty kamikaze se různí

Za druhé světové války tisíce japonských dobrovolníků narukovaly k pilotům kamikaze. Ti se pak s letadly plnými výbušnin vrhali střemhlav na spojenecké lodě. Současná anketa britské stanice BBC ukazuje, že díky vlivu nacionalistů se sebevražední letci v očích nové generace opět stávají hrdiny.

Opravdu nejde o vtip: londýnské autobusy by mohly jezdit na kávu

Americká stanice CNN přišla se zdánlivě úsměvnou zprávou. Známé dvoupatrové autobusy v Londýně možná už brzy budou jezdit na nové biopalivo, jehož základní složkou je kávový olej.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT