Bez osvětlení byly zhruba měsíc a půl kvůli závadě na elektroinstalaci. „Výměna zařízení, které vyhořelo, stála 35 tisíc korun," řekl kastelán Lubomír Martínek.

„Je u toho i přepěťová ochrana, která před tím nebyla," uvedl kastelán. Právě velké přepětí v síti způsobilo v dubnu vyhoření elektroinstalace na hradě.

Trosky patří mezi nejnavštěvovanější památky kraje, loni se na ně vyšplhalo přes 106.000 lidí. Hrad založili ve druhé polovině 14. století pánové z Vartenberka. Nasvícené jsou Trosky od roku 1999 nebo 2000. Podle kastelána k výpadkům osvětlení dochází poměrně často. „To, že nejde elektřina, je vcelku běžné, i když se to zlepšuje. Síť se posiluje, opravuje. Před deseti lety, když to bouchlo, tak jsme nesvítili třeba dva dny," řekl Martínek.

Podle něj se také občas stane, že vyhoří některá výbojka. „Některá světla nám navíc zarůstají do zeleně. Sháníme nyní firmu na výškové práce, aby nám ji prořezala," dodal kastelán.

Několikrát v létě se mohou návštěvníci na zříceninu hradu dostat při stmívání. Trosky nabízejí úchvatný pohled na zapadající slunce. Za šera a tmy navíc hrad působí tajuplně. Podle některých legend je zde ukrytý poklad či odtud vede brána do pekel. Pod hradem se údajně nacházejí rozsáhlá sklepení a v bludišti pískovcových skal a trhlin jsou jeskynní prostory s jezírky.

Při běžné prohlídce může návštěvník vystoupat na věž Babu i na vyhlídku pod věží Panna. Je z nich vidět celý Český ráj, Ještěd, Krkonoše, Jizerské hory a za pěkného počasí i další proslulá zřícenina Libereckého kraje Bezděz.