„Před návštěvou pana prezidenta přišly z jeho kanceláře požadavky, které se týkaly obsluhy. Například na každé dva hosty měl být jeden číšník. Proto jsme se rozhodli najmout si externí personál,
s naším malým týmem bychom takovou návštěvu sami nezvládli," řekl Děčínskému deníku majitel Křinického pivovaru Jan Srb.

Na obsluhu si proto najal učně z děčínské Střední školy řemesel a služeb. Vlastní zaměstnanci pivovaru, jehož šest zaměstnanců z celkových jedenácti má zdravotní nebo mentální postižení, se tak starali například o úklid.

Podle Srba požadavek na to, aby během prezidentské návštěvy neobsluhovali prezidenta a jeho doprovod postižení lidé, z Hradu nepřišel.
„Myslím, že se s našimi postiženými zaměstnanci lidé 
z Hradu při přípravné schůzce ani potkat nemohli, protože dorazili mimo provozní dobu," dodává Srb s tím, že kromě požadavku na počet číšníků bylo nutné zajistit v pivovaru během Zemanovy návštěvy hlavně bezpečnost, například odstranit všechny tlakové láhve.

Požadavek na to, aby prezidenta neobsluhovali postižení lidé, ve středu rázně odmítl také jeho mluvčí Jiří Ovčáček v tiskovém prohlášení.

Hrad zprávu popřel

„Tvrzení v článku v deníku Právo, že Kancelář prezidenta republiky vznesla požadavek, aby při pracovním obědě prezidenta republiky neobsluhovali hendikepovaní, je zcela lživé. Zdůrazňuji, že Kancelář prezidenta republiky žádný takový požadavek nevznesla. Naopak, při přípravě pracovního oběda byl jeho průběh osobně konzultován právě i se zmíněnou hendikepovanou paní. Je zřejmé, že cílem dezinformace deníku Právo je poškodit prezidenta republiky v očích veřejnosti," píše se v prohlášení.

Podle deníku Právo se oběda nemohl zúčastnit mentálně postižený číšník Miroslav Čonka.

„Mrzí mě, že nemůžu dát panu prezidentovi pivo a říct, že je domácí a kvalitní, tak jak to dělám vždycky," prohlásil Čonka. Podle provozního Křinického pivovaru Romana Kadlece měl Čonka v úterý, kdy přijel Miloš Zeman, volno.

„Servírce bez ruky jsem obsluhování nabídl, ale ona sama odmítla s tím, že pana prezidenta nepůjde obsluhovat," zdůraznil Kadlec. „Obsluha takové návštěvy je přeci jen už velice složitá, proto jsme se obrátili na hotelovou školu," uvedl provozní.

Křinický pivovar v Krásné Lípě, který vznikl díky podpoře z Evropské unie, funguje jako sociální firma. Kromě zdravých zaměstnává také lidi se zdravotním nebo mentálním postižení. Vždy ve dvojicích pracují postižení jako uklízečky, pomocná síla 
v kuchyni či jako obsluha.