Podle dnešních Lidových novin (LN) to odhalil audit ministerstva kultury (MK). Pokud se závěry kontrolorů potvrdí, bude to jeden z prvních hmatatelných důkazů, že církve zneužívají finance od státu.

Deník uvedl, že jen loni mělo na platy „husitských duchovních“ neoprávněně jít více než osm milionů korun. Přes 30 možných provinění církve rozebírá 19stránkový materiál auditorů. Někteří zaměstnanci, kteří pobírají plat jako duchovní, například pracují podle zjištění auditorů v organizacích mimo oficiální strukturu církve. Jiní zase nedokázali prokázat předepsané teologické vzdělání.

MK nechce zatím závěry kontroly, která se uskutečnila na základě pokynu ministra kultury Jiřího Bessera (TOP 09) z letošního června, komentovat. „Audit ještě neprošel všemi procesními kroky, v této fázi se proto k jeho výsledkům nemůžeme vyjadřovat,“ řekl listu Besser.

Poslali vysvětlení

Představitelé církve přiznali, že už minulý čtvrtek museli na ministerstvo poslat vysvětlení k jednotlivým sporným bodům, jež jim auditoři vytýkají. Také oni se ale k záležitosti oficiálně nechtějí vyjadřovat. „Samozřejmě že o tomto problému víme. Je to velice citlivá záležitost. V sobotu to bude muset řešit ústřední rada,“ řekl listu tajemník ústřední rady husitů Karel Potoček.

Za posledních deset let přibylo více než 1200 kněží, stát jich eviduje necelých 5000. Od roku 2008 ze státního rozpočtu míří na platy duchovních více než miliarda korun ročně. Celkem pak na chod církví loni šlo 1,439 miliardy korun. Změnit to má až plánované odluka církve od státu, podle letošní dohody politiků s církvemi ale až za 30 let, napsaly dnešní LN.