To je lákadlo, kterým by se brněnská hvězdárna chtěla v budoucnu dostat na světovou úroveň. Tedy pokud na plánovaný projekt získá peníze z Evropské unie. Posuzovat jeho parametry a žádost o dotaci budou v úterý na svém zasedání brněnští radní.

Hvězdárna potřebuje na digitárium asi pětapadesát milionů korun. „Nová digitální projekční planetária ve světě vyrábí tři firmy. Jejich cena se pohybuje kolem čtyřiceti milionů korun, projekční plochy vyjdou na dalších patnáct milionů,“ uvedl ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Bez peněz z Evropské unie nemá hvězdárna šanci planetárium zařídit. Rekonstrukce, která začíná příští týden, totiž spolyká pětaosmdesát milionů korun a další peníze už město nemá. Podle Duška by to byla škoda. „S klasickým planetáriem budeme na evropské úrovni, s digitáriem na světové. Navíc by to bylo jedno z největších lákadel pro návštěvníky. Funguje podobně, jako když jste na trojrozměrném filmu, jen bez brýlí nebo senzorů, obraz se promítá plasticky všude v místnosti,“ popsal Dušek.

Podle brněnského primátora Romana Onderky je projekt dobře připravený a šanci na úspěšné získání peněz má. „Jestli se to zadaří, tak to bude skvělé, hvězdárna si to zaslouží,“ podotkl Onderka.

Prozatím si musí vedení hvězdárny i návštěvníci na výsledek počkat. Těšit se tak zatím můžou na výsledek rekonstrukce, která za rok zdvojnásobí velikost hvězdárny a změní ji v experimentální centrum.