"Typické jsou například moravské uzené klobásy s černým povrchem připravené na grilech a podávané lidem na různých akcích. Takové pokrmy obsahují polyaromatické uhlovodíky," uvedla Laštovičková. Jsou podle ní pro lidský organismus škodlivé a jejich přílišná konzumace může vést až k rakovině žaludku či tlustého střeva.

"Jestliže je jídlo vyrobeno jako uzené, tak nemá smysl jej ještě znovu upravovat uzením na grilech nebo v komínech. Především grilovaná klobása by v nabídce neměla být, je to výrobek zpracován jinak, než k jakému účelu byl vyroben," podotkla hygienička. Lidé by podle ní neměli takové výrobky kupovat zejména dětem. Když už chce někdo jíst klobásu, vhodnější způsob přípravy je její uvaření ve vodě, řekla hygienička.

Kromě klobás a uzených výrobků budou hygienici v létě kontrolovat také správný postup při výrobě a podávání točené zmrzliny, lahůdkářských výrobků a dalších potravin.