Zdravotními problémy trpí už několik dnů pracovníci jedné šachty, a to Dolu ČSA v Karviné. Od poloviny týdne trpí zažívacími potížemi. Většina postižených je z důlních pracovišť.

„Ihned po zaznamenání prvních příznaků onemocnění u většího počtu pracovníků přijala společnost OKD v součinnosti s Krajskou hygienickou stanicí (KHS) důsledná opatření. Informovali jsme všechny pracovníky dolu, posílili hygienickou prevenci a zajistili dostatek balené pitné vody,“ uvedl mluvčí společnosti Vladislav Sobol.

Voda i jídlo jsou v pořádku, podezření padá na virus

Příčina onemocnění není dosud jasná. Zdroj nákazy hledá KHS ve spolupráci s OKD i s externími firmami, které pro šachtu zajišťují stravování a další služby. Podle předběžných výsledků rozborů, které nezávisle na sobě provedly KHS a společnost LabTech, není příčinou onemocnění pitná voda. Oficiální výsledky rozborů budou k dispozici v pondělí.

„Vodu i jídlo jsme na základě dosavadních výsledků našeho šetření vyloučili. Podezření máme na takzvané noroviry, které se přenášejí z člověka na člověka a způsobují právě takové potíže střevního traktu. Šachta byla v tomto ohledu velmi vstřícná a okamžitě provedla všechny opatření, která jsme navrhli. Všechna pracoviště prošla zvýšenou dezinfekcí, a to nejen stravovací provozy, ale i šatny a hygienická zázemí,“ řekla Deníku krajská hygienička Helena Šebáková.

Virus působil mezi zaměstnanci postupně. Zatímco u některých nemoc propukala, jiní už byli z nejhoršího venku. „Podle údajů ze sobotního rána se stav stabilizoval a počet nemocných se již nezvyšuje, v dalších dnech předpokládáme stabilizaci situace,“ doplnil Sobol.

Virus by se neměl rozšířit mezi obyvatelstvo, vyloučeno to ale není

Onemocnění zasáhlo zaměstnance jedné šachty. Vzhledem ke způsobu přenosu není úplně vyloučeno, aby se virus nedostal i mezi ostatní obyvatele, především rodinné příslušníky nemocných. Podle hygieniků je ale tato pravděpodobnost malá.

„Zcela vyloučit to samozřejmě nelze. Virus se přenáší vzduchem nebo kontaktem. Důležitá je proto prevence. Nemocní by se měli vyvarovat pobytu s ostatními nemocnými. Důležitá je osobní hygiena a hygiena prostředí, kde se nemocní a další lidé pohybují. Pokud člověk zaznamená příznaky průjmového onemocnění, měl by jim věnovat pozornost. Při vážnějším průběhu hrozí dehydratace, která významně oslabí organismus. Pacienti jsou pak hospitalizováni v nemocnici, protože sami jsou velmi vyčerpaní a hrozí kolaps organismu,“ vysvětlila Šebáková.

Pro hygieniky není onemocnění výjimečné

Virus, který způsobil onemocnění několika stovek lidí, není pro hygieniky a lékaře nijak výjimečný. Bohužel, tentokrát se rozšířil na početném pracovišti.

„S onemocněním způsobeným tímto virem se setkáváme často. Většinou to však bývá v méně početných kolektivech. Jinak to není nic mimořádného. V tomto případě se ve spolupráci se zaměstnavatelem podařilo šíření viru rychle zastavit,“ dodala krajská hygienička.