Podnikatel Sisák v prohlášení uvedl, že ho překvapila situace v Česku, která nastala, když je na dlouhodobě naplánované několikadenní zahraniční cestě. "Při všech dosavadních žádostech o spolupráci od orgánů činných v trestním řízení i všech dalších úřadů jsme vždy plně spolupracovali, předávali všechny doklady, přebírali všechny výzvy i předvolání," uvedl Sisák.

V pondělí kvůli tomu jeho advokát kontaktoval státního zástupce a informoval ho, že se do Prahy vrátí koncem týdne. "Jsem samozřejmě i nyní zcela připraven plně spolupracovat při vysvětlování a objasňování tohoto absurdního, dalo by se říci, až kafkovského případu. Věřím, že jde o hluboké nedorozumění," dodal Sisák.

V prohlášení se vyjádřil také k ekonomickým záležitostem, které se týkají Via Chem Group. Reorganizace firmy je podle něj pod dohledem žalobců, kteří mají přístup ke všem materiálům a dokumentům. "Vždy jsme si zakládali na tom, že jsou veškeré naše postupy v rámci zákona. I proto jsme mnohdy volili složitější, časově i finančně náročnější postupy v rámci zákonných mechanismů, abychom maximálně zamezili tomu, být nařčeni z nezákonného jednání. I proto jakékoli obvinění, že by na našem jednání bylo cokoliv nelegálního, zásadně odmítáme," uvedl Sisák.

Hala:  Obvinění je založeno na jednom posudku

Orgány činné v trestním řízení podle Haly zpochybňují legitimní snahy ve prospěch Via Chem Group. „Z nepochopitelného důvodu je obvinění policie založeno pouze a právě na jediném znaleckém posudku – na tom, který není jednak nikterak nezávislý, protože si jej nechali udělat údajně poškození a za druhé vycházel pouze z veřejně dostupných, a co je ještě horší – zastaralých a neaktuálních informací," uvedl Hala.

Pokud by podle něj policie pracovala se znaleckým posudkem, který byl vypracován se Spolkem pro chemickou a hutní výrobu a jeho dceřinými firmami, musela by dospět k naprosto opačnému závěru. „A sice k tomu, že Via Chem Group není předlužena a údajným poškozeným tedy ani nemohla vzniknout žádná škoda, protože hodnota přesahuje jednu miliardu korun," doplnil Hala. Podle tohoto posudku by se prý všechny pohledávky splatily a byl by splněn účel reorganizace podniku.

„V postupu policie spatřuji kriminalizaci mého legitimního jednání, při kterém v souladu s legitimními zájmy a pokyny mého klienta chráním jeho existující a řádně nabyté vlastnictví majetku procesními úkony v řádných řízeních před našimi soudy. Toto obvinění je tedy, jak vyplývá z výše uvedeného, ze samé své podstaty nesmyslné," uvedl také Hala. Policii se chce vyjádřit hned po návratu do Česka.