Podle šéfa České školní inspekce Tomáše Zatloukala by se mělo příští plošné testování uskutečnit v nadcházejícím školním roce, v uplynulých dvou letech se ověřovalo pokusně. Každoroční testování by prý totiž nepřinášelo žádné nové informace. Inspekce ale také navrhuje, aby se každoročně konala výběrová šetření na vybraném vzorku škol, testovali by se i žáci šestých, sedmých a osmých tříd. Tato výběrová šetření by se prováděla i z jiných předmětů než je čeština, matematika a cizí jazyk, z nichž se testuje při celoplošné zkoušce. Do výběrových šetření by byly zařazeny jednak školy, které měly v plošném ověřování špatné výsledky, tak i školy, které by se chtěly zúčastnit dobrovolně.

Bezplatné testy

Roční provoz elektronického systému na testování stojí 2,4 miliónů, testování samotné má pak stát tři milióny. Vývoj testovacího systému ale vyšel na 116 miliónů, 50 miliónů stál vývoj certifikovaného testování. Peníze na celý projekt, který má změnit hodnocení škol, jdou z EU. Náměstek Fryč upozornil, že o časovém intervalu mezi plošnými testováními se ještě bude jednat. Ministerstvo zároveň uvažuje, že by testy mohly bezplatně využívat střední školy při přijímacím řízení. Nyní totiž velká část středních škol pracuje s komerčními testy například firmy Scio. Pokud by školy testy využívaly, tato agenda by přišla pod centrum pro přípravu maturit Cermat.

Generálka testování v posledních dvou letech vadila některým rodičům. Obávali se, že školy budou vyučovat podle toho, co se ověřuje v testech. Varovali také před žebříčky škol, které by mohly zřizovatelům sloužit k hodnocení. Podle inspekce se ale nic z toho nepotvrdilo.